2016. március 9., szerda

Teljes összeomlás előtt a szerbiai (de főleg a délvidéki) mezőgazdaság?

a pig11Az egyetlen életképes szerbiai gazdasági ágazat kizárólag az állam hibájából az összerogyás küszöbén csúszkál. Ez sajnos elsősorban a délvidéki termelőket sújta, hiszen nagyrészt ők etetik ezt a szánalmas országot.
Az autokrata Vučić-rendszert ez azonban mintha cseppet sem érdekelné. A következő tények is erről tanúskodnak.        
A szerbiai termelők még mindig nem kapták meg a tavalyi őszi vetéshez ígért anyagi támogatás teljes összegét, sem az idei vetésre meghatározott hektáronkénti négyezer dinárt.
Idén a kormány még csak a múlt évre ígért támogatások kétharmadát fizette ki a termelőknek. Összesen 3,2 milliárd dinárral adós a gazdáknak, amit a minisztérium sem tagad. Az állam a növénytermesztőket és az állattenyésztőket egyaránt diszkriminálja.
Az elmaradt tejprémiumok, a hízók alacsony ára és az élő sertések fékevesztett importja (300 ezer disznót hoztak be az országba) miatt a mačvai Bogatić település gazdái újabb tüntetésre készülnek.
A legnagyobb mezőgazdasági egyesület - a szávaszentdemeteri termelők uniója egyelőre nem csatlakozik a mačvaiak megzmozdulásához, mert úgy véli, "követelésik homályosak". (Vagy inkább arról van szó, hogy a vezetőire ráijesztett a rezsim?). A bácskai gazdák szintén tűrnek és hallgatnak. Őket általában a VMSZ nyugtatgatja.
Pedig egy jó kis parasztlázadás némileg megingathatná az egyre tűrhetetlenebb rendszer alapjait.    
Agroservis nyomán K. P.
Közzétette: Szerkesztő 2. 2016. március 08. kedd, 12:00

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése