2016. március 15., kedd

Újra ülésezik a halottnak hitt magyar-szerb vegyes bizottság

Öt év után, április elején várhatóan Szabadkán ül össze a magyar-szerb kisebbségi vegyes bizottság, hogy a magyarországi szerbség, illetve a szerbiai magyarság megoldandó gondjairól tárgyaljon - hangzott el hétfőn Szabadkán a vegyes bizottság ülésének előkészítése alkalmából tartott sajtótájékoztatón.
Nenad Ivanišević, a vegyes bizottság társelnöke kiemelte, hogy jelenleg nincsenek olyan nyitott kérdések Szerbia és Magyarország között, amelyek terhelnék a két ország kapcsolatát. Belgrádnak fontos a magyarországi szerb kisebbség sorsa, de nem kevésbé fontos a Szerbiában élő magyarság sorsa sem - szögezte le lelkendezve.
Pásztor István, a vajdasági tartományi képviselőház elnöke emlékeztetett arra, hogy 7-8 évvel ezelőtt még nemzetiségi alapú összeütközésekről lehetett hallani Szerbiában, emellett egyesek feszültséget és bizonytalanságot akartak kelteni. Hozzátette ugyanakkor, hogy az utóbbi néhány évben a nemzetiségek közötti kapcsolatok rendezettebbé váltak, és ilyen esetek – állítása szerint - már nem fordulnak elő, és ennek egyik oka a két ország közötti jó kapcsolat. A szerb és a magyar kormány kölcsönös elkötelezettségét bizonyítandó kiemelte, hogy a belgrádi vezetés egy nappal a választások kiírása előtt fogadta el a kisebbségi akciótervet, amely az európai integrációs folyamatok során is fontos szerepet kap majd, és a magyar kormány is hasonló mértékű, stratégiailag fontos döntéseket hozott a magyarországi szerb kisebbségekre vonatkozóan. 
Ha azonban a politikusok szerint nincsenek nyitott kérdések a magyar-szerb kapcsolatokban, akkor vajon miről fognak ülésezni? Esetleg néhány kirakatnyilatkozatot sikerül ismét kipréselniük magukból.
MTI nyomán T. T. 
Közzétette: Terhes Tamás 2016. március 14. hétfő, 16:13

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése