2017. május 19., péntek

A primitivizmus magasiskolája


 
(fotó: Paszterkó Erika)
(fotó: Paszterkó Erika)

A járókelőket őszintén felháborítja a trágár felirat, amely Munk Artúr (1886–1955) író, orvos, humanista a szabadkai városháza melletti kis parkban levő mellszobrát csúfítja. A primitív firkáló, szoborrongálónak, aki a kis- és nagybetűkkel is hadilábon áll, bizonyára fogalma sincs arról, hogy Munk 1912-ben a Titanic szerencsétlen hajótöröttjeit mentette nagy hivatástudattal, és sok-sok szabadkai család „házi történelmébe” beépült az, hogy a doktor úr a két világháború között a szegényeket, elesetteket ingyen gyógyította. Nem tudom, hogy vidékről érkezett vagy szabadkai a (feltehetően ifjonc) rongáló, azt sem tudom, hogy okostelefonjával szelfit készített-e, hogy megörökítse „művét” és sokáig büszkélkedhessen vele. Csak abban bízom, hogy a szobor körül levő középületek valamelyikének biztonsági kamerája megörökítette alkotás közben, és sikerül azonosítani, vagy valamely portás, biztonsági ember látta a szobor körül ügyködőt egyedül, vagy haverjai társaságában. Abban is bízom, hogy büntetésének része lesz a szobor lesikálása, az elkövető nyilvános megszégyenítése.
Mihályi Katalin
Magyar Szó, 2017. május 18. 9., vagy
https://www.magyarszo.rs/hu/3373/kultura/165202/A-primitivizmus-magasiskol%C3%A1ja.htm, 2017. május 18. [08:14]


Délvidék Kiemelt 

A multikultúra példaképe: Szerb nyelvű mocskolódó firka a magyar író és orvos szobrán Szabadkán

Munk Artur író, költő és orvos szobra Szabadkán a Városháza közvetlen közelében található. Még a hét közepén történt, hogy ismeretlen személy(ek) kezük nyomával beszennyezték emlékművét. Konkrétan a következő feliratot festették fel a műemlék homlokzatára: „Anyátok p…ja” Természetesen szerb nyelven.

A minap számoltunk be arról, hogy Vladimir Rebić, a szerb belügyminisztérium rendőrigazgatója szabadkai látogatása során kifejezte elégedettségét a helyi rendőrség munkáját illetően. Rebić többek között azért is elégedett, mert szerinte „40 százalékkal csökkent a nemzeti alapú összetűzések száma”. Nos, ezt igyekeztek valakik megcáfolni.
A haladó önkormányzat mélyen hallgat, ami nem meglepő.
Ami viszont felháborító, hogy a helyi magyarság ún. „képviselői” (beleértve elsősorban a VMSZ-t) szintén nem nyilatkoztak, sőt a firka maradt úgy, ahogy van.
Munk Artur nem csak irodalmi tevékenységével szerzett nevet magának, a Carpathia nevű utasszállító hajó orvosaként számos emberéletet mentett meg, amikor 1912. április 15-ének hajnalán elsüllyedt a brit White Star Line hírhedt hajója, a Titanic.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése