2017. május 16., kedd

Szerbia ismerje el a srebrenicai népirtást

Szerbia ismerje el a srebrenicai népirtást

Az Európai Bizottság rasszizmus és intolerancia elleni bizottsága (EKRI) felszólította Szerbiát, hogy ismerje el, Srebrenicán 1995-ben népirtás történt. Emellett felhívják a figyelmet a szurkolói csoportok tevékenységére, amelyek törvénytelen és bűnözői tevékenységekbe is bekapcsolódtak valamint a növekvő gyűlöletbeszédre a romákkal és az LGBT populációval szemben.
A bizottság, amelynek feladata a rasszizmus, a faji diszkrimináció, az idegengyűlölet, az antiszemitizmus és az intolerancia elleni harc, sajnálatát fejezte ki a háborús bűnök bírósági eljárásainak lassúsága miatt és megállapítják, hogy az elmúlt néhány hónapban meredeken megnőttek a regionális feszültségek a délszláv térségben.
A jelentés megállapítja, hogy Szerbia egy parlamenti határozat formájában bocsánatot kért azért, ami Srebrenicán történt, de azt az ajánlást fogalmazza meg a szerb hatalom felé, hogy hatékonyan folytassa le a háborús bűnökkel kapcsolatos eljárásokat és nyilvánosan is mondja ki: Srebrenicán népirtást követtek el.
Az EKRI-t 1994-ben alapították, ajánlásai nem kötelező érvényűek, de a tagországok azokat rendszerint végrehajtják.
| 2017. május 16. |

 http://szabadmagyarszo.com/2017/05/16/szerbia-ismerje-el-a-srebrenicai-nepirtast/


2017. május 16. [12:21]

ECRI: Szerbiában a 90-es évekhez hasonló gyűlöletbeszédet tapasztalnak

ECRI: Szerbiában a 90-es évekhez hasonló gyűlöletbeszédet tapasztalnak
A szerb hatalomnak el kellene ismernie a Srebrenicában történt népirtást, és fel kellene számolnia a rasszizmust a szurkolói csoportokban, áll a Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottság (ECRI) jelentésében.
Az ECRI Szerbiára vonatkozó jelentését ma hozták nyilvánosságra, az okmányba betekintést nyert a Szabad Európa Rádió újságírója.
A jelentés szerint Szerbiának figyelmet kellene fordítania a roma és az LGBT közösség elleni erőszakra is, de arra is, hogy az országban olyan gyűlöletbeszéd van jelen, mint amilyen a 90-es években volt.
Az Európai Tanács által alapított bizottság szerint a Szerbiáról szóló legutóbbi, 2010-es jelentés óta az ország jelentős előrelépést tett több területen is, de továbbra is nagyon sok feladat vár még rá a gyűlöletbeszéd megszüntetése és a kisebbségek jogainak védelme terén.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése