2017. május 7., vasárnap

Felavatták a Duna menti svábok járeki emlékművét

Felavatták a Duna menti svábok járeki emlékművét
Felavatták és megszentelték a Duna menti svábok járeki emlékművét. Az eseményen jelen volt Aleksandar Vučić, szerb kormányfő is.
Éveken át egy dombon álló fakereszthez jártak ki a hozzátartozók, emlékezők. Tizennégy év telt el a méltó emlékhely megépítésééig.
Mint a kormányfő fogalmazott, a mai nap jelentős minden szerb és német számára: "Ezzel a lépéssel Szerbia bebizonyította, hogy tisztelettel tud adózni más nemzetiségek áldozatai előtt is, ami nagyon fontos, hiszen csak így várhatjuk el, hogy a szerb áldozatok előtt is fejet hajtsanak", hangsúlyozta Vučić, majd köszönetet mondott Angela Merkel, német kancellárnak, amiért a nehéz időszakokban mindenben támogatta Szerbiát.
Hans Supritz, a Duna menti svábok nemzetközi szervezetének elnöke felszólalásában elmondta, a Duba menti svábok soha sem ítélték el a szerbeket, mindazokért, amit a németek átéltek azokban az években: "Az elmúlt több mint 250 év során olyan kapcsolat alakult ki a két nemzet között, amely társadalmilag és gazdaságilag is jelentős, és amely a toleranciát és a megértést népszerűsíti", hangsúlyozta Supritz.
Axel Dittmann, Németország belgrádi nagykövete köszönetet mondott Aleksandar Vučićnak, illetve mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy hosszú évek után megépüljön az emlékmű: "1944 és 1946 között ezen a helyen működő haláltáborban rengeteg német és magyar ártatlan áldozat vesztette életét. Ma rájuk emlékezünk", tette hozzá a német nagykövet.
Az emlékmű szövege három nyelven: szerbül, magyarul és németül olvasható.
Járek 1944. december 2-a és 1946. április 15-e között gyűjtőtáborként működött. Több mint száz településről deportáltak ide embereket. Zömében németekről és magyarokról volt szó. Mintegy 6500 ember vesztette életét embertelen körülmények között, ezer ártatlan gyermek vált áldozatává az akkori gyűlöletnek és esztelenségnek, illetve az éhezésnek.
Ádám Csilla
2017. május 6. [15:32]

Kapcsolódó írás:

Járekon magyar emléktábla nem lesz? (Az autonómia és a reformok) http://bozokiantal.blogspot.rs/search/label/Napl%C3%B3, 2017. május 2. [10:26]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése