2018. május 12., szombat

MILYEN KÖZÉPISKOLÁK NYÍLNAK MAGYAR NYELVEN?

MEGJELENT A PÁLYÁZAT TELE HIBÁVAL


Május 11-e van. Ma jelent meg az oktatási minisztérium honlapján, hogy milyen középiskolai szakok nyílnak a 2018/2019-es tanévben. Ideje is volt már. Az elmúlt években volt már botrány a magyar tannyelvű osztályokkal kapcsolatban. Az iskolák kértek bizonyos szakokat, az MNT jóváhagyta, a minisztérium meg csipiszt mutatott. Volt, amikor utólagosan engedélyezték bizonyos magyar osztályok megnyitását, volt, amikor év közben megszüntettek tagozatot.
A középiskolás tanárok, diákok az elmúlt hónapokban járták az általános iskolákat, népszerűsítették a szakokat, bemutató órákat tartottak, börzéket, nyílt napokat szerveztek. Igyekeztek bemutatni a szakok gazdag, színes választékát. Meséltek a terveikről, nyilatkoztak az újságoknak, népszerűsítettek, ahol csak tudtak.
Szülők, gyerekek, osztályfőnökök beszélgettek, az iskolapszichológusok tanácsot adtak, majd felállították a sorrendet. Mégis bizonytalanok, mert nem tudják, hogy mi lesz, megnyílik-e az a szak, melyet a kisdiák szeretne elsőként felírni a kívánságlistára.
A zentai Tehetséggondozó Gimnázium számítástechnika és informatika tehetséggondozó szakot szeretne nyitni a 2018/2019-es tanévben, a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola informatikai szakirányú gimnáziumi tagozatot. Ez utóbbi nem szerepel az oktatási minisztérium honlapján. Szerepel, csak nem írja mellette, hogy magyar nyelven. Remélhetőleg, tévedés történt, nyomdahiba, véletlenül lemaradt. Azért jó lenne tudni, hogy mi a helyzet, mivel erre a felvételire az iskolákban egy űrlap kitöltésével május 11. és 14. között kell jelentkezni. Képzelem, milyen pánikban vannak az iskola vezetői…


A szabadkai Zeneiskolában a honlap szerint semmi nem lesz magyar nyelven. Itt is biztosan, elírásról van szó. Ahogy nem találtam Újvidéken az egészségügyi technikus szakost sem magyarul. Egy gimnáziumban nyílik általános szak, a diákok iratkozhatnak mezőgazdasági technikus és képzőművészeti szakra. Ezt a hármat találtam Újvidéken magyarul. Szenttamáson semmit.

 
Sok hiba van a kiírásban. Vagyis remélem, hogy hibákról, elírásokról van szó. Nincs pánik, legyenek türelmesek a szülők, a diákok. Jó lenne, ha a minisztérium munkatársai, az illetékesek, akik védik a magyar érdekeinket, javítanának. Pótvizsgáznának. És jó lenne, ha a nyomdába a javított változat kerülne, mert sokan nem silabizálják a minisztérium honlapját, az állandó változásokat.  



 
Nem értem. Biztosan egyeztetett az MNT, a Tartományi Oktatási Titkárság a minisztériummal, hogy az iskolák mit szeretnének. Erre meg megjelenik valami teljesen huszonnyolcadik változat. Ha valaki nem alkalmas ilyen „összetett” munka végzésére, hogy nyomtatott formában is leírja a megbeszélteket, akkor szevasz, tavasz… Néztem a kódokat is a szakoknál. Az S szerbet jelent, az M magyart. Ahol nem írja a megjegyzésben az anyanyelvünket, ott S betű szerepel. Nagyon remélem, hogy nem a jogainkat csorbítják ismét…

Egri Emma
2018. május 11. [21:57] 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése