2018. május 19., szombat

Šešelj Herkócán vett házat


Šešelj Herkócán vett házat

Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke, akit emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt ítélt el a nemzetközi bíróság, Herkócán vett házat – azon a helyen, amely jelképévé vált a vajdasági horvátok üldöztetésének, tudatta a Blic.
A radikálisok vezére visszatér az emberek közé, akiket üldözott – ezzel a címmel jelent meg a lapban a cikk, amely szerint a Šešelj által vásárolt ingatlan a falu közepén, az Iskola utcában, alig 300 méterre a katolikus templomtól található. A radikális vezér a házat fia, Mihailo nevére vette, az adásvételi szerződést pénteken írták alá a rumai közjegyzőnél.
Tomislav Žigmanov, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének elnöke a hírre reagálva kijelentette: a vásárlás aggodalommal tölti el a Herkócán és a Szerémségben maradt horvátokat.
„Amíg Szerbia nem fogalmaz meg egyértelmű és világos álláspontot a hágai ítélettel kapcsolatban a vajdasági horvátokkal szemben elkövetett bűncselekmények kapcsán és amíg nem teszi meg a szükséges lépéseket, az elítélt háborús bűnös Vojislav Šešelj továbbra is azt teheti, amihez kedve szottyan“ – jelentette ki Žigmanov, tudatta az N1.
„Šešelj visszatérése arra a településre, ahol a horvátok áldozattá váltak nemcsak rémisztő, de jelentős mértékben banalizálja is a bűncselekményeket, ami viszont aggasztja az itteni horvátokat. Ez az, ami miatt nemcsak a vajdasági horvátoknak kellene aggódniuk, hanem Szerbia hatóságainak, ráadásul Horvátországnak, illetve a nemzetközi szervezeteknek is mutatni kellene némi érdeklődést az ügy iránt“ – tette hozzá Žigmanov.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése