2019. július 11., csütörtök

Tizennégy év után új igazgatót kap a Vajdaság Erdei Közvállalat

Takács Mártát Kókai Roland váltja a pozíción
<span class="entry-title-primary">Tizennégy év után új igazgatót kap a Vajdaság Erdei Közvállalat</span> <span class="entry-subtitle">Takács Mártát Kókai Roland váltja a pozíción</span>

Kókai Roland közgazdászt nevezte ki a tartományi kormány a Vajdaság Erdei Közvállalat (Vojvodinašume) új igazgatójává. Az intézmény éléről Takács Márta 14 év után távozott, írja a 021.rs portál.
A jelölésről szóló egyetlen mondaton kívül a tartományi kormány közleménye nem tér ki az új igazgató képességeire, munkatapasztalatára, életrajzára sem.
Takács Márta eddigi igazgató távozásával véget ér az egyik leghosszabb időszak, amit közvállalati igazgatói tisztségben töltött be ugyanaz a személy, de feltételezhetően Takács utódja, Kókai is közel áll a Vajdasági Magyar Szövetséghez, ahhoz a párthoz, amely még a Demokrata Párttal kötött koalíciós megállapodás értelmében jelölte Takács Mártát a Vajdaság Erdei élére 2005-ben.
A 021.rs portál cikke hozzáteszi, hogy 14 év alatt a volt igazgatónő nem túl gyakran szerepelt a nyilvánosság előtt, főként az idegenforgalmi kiállításokon és néhány nemzetközi projekt népszerűsítésén vett részt.
Takács Márta azonban több alkalommal is kellemetlen helyzetbe került igazgatósága idején: volt incidense a vezetőségnek és a foglalkoztatottak egy részének folyósított magas bérek miatt, de a magas reprezentációs költségek kérdése miatt is több alkalommal szerepelt a sajtóban.



2011-ben,  az akkor még ellenzékből politizáló Szerb Haladó Párt azzal vádolta meg Takács Mártát, hogy gyanús körülmények között vásárolt lakást, de szó volt arról is, hogy a szerb kormány engedélye nélkül sajátított ki erdőt. A legnagyobb port a 2014 végén és 2015 elején történt eset kavarta, amikor Takácsot leváltották, mert a bíróság megállapította, hogy nem tett eleget a törvény által előírt feltételeknek, amikor 2013-ban ismét pályázott az igazgatói posztra. Akkor vita alakult ki a koalíciós partnerek között, vagyis a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV), a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a Demokrata Párt (DS) között azzal, hogy főként a Liga szorgalmazta a leváltását. Rövid ideig megbízott igazgatóként tevékenykedett, de miután a tartományban is hatalomra került a Szerb Haladó Párt (SNS), ismét őt nevezték ki. Ezt a közvállalatot meghagyták a Vajdasági Magyar Szövetségnek, de most a pályázat lejárta után mégis leváltották Takácsot. 
2019. július 11. [15:17]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése