2013. május 12., vasárnap

Ki támogatja és ki nem a délvidéki magyarság területi autonómiáját?



A Vajdasági RTV szerb nyelvű szerkesztőségét érdekelte mit gondol a területi autonómiáról három délvidéki magyar politikus: László Gyula, Ágoston András és Pásztor István.
Mint ismeretes, Ágoston évtizedek óta ellenzi az itteni magyarság
területi önrendelkezését, csakis perszonális autonómiában gondolkodik, mert az „reálisabb”.
Nem tudok róla, hogy Pásztor valaha is síkra szállt-e a területi autonómiáért. Nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy valahol az anyaországban, ha azt a légkör, a helyzet, a társaság, illetve a pillanatnyi érdek megkívánta, azt mondta: ő is területi önrendelkezést akar. De nem tudok róla. Szerbiában viszont általában csak olyanokat hallunk tőle, hogy az itteni magyarság körülményei javulnak, meg hogy a magyarellenes atrocitások nem mindig nemzeti indíttatásúak stb. Vagyis rendre a szerb hatalom szája íze szerint nyilatkozik.
Lássuk mit mondtak az említett politikusok a Vajdasági RTV-nek a délvidéki magyarság területi önrendelkezéséről.
László Gyula (Magyar Remény Mozgalom): Ez a történet gyakorlatilag elérkezett, ha nem is a megvalósításig, de a szerb állam felé intézett hivatalos követelésig. Szerintünk senki sem alkalmazhat kettős mércét: hogy amit a szerbeknek lehet, azt a délvidéki magyaroknak ne lehessen.
Ágoston András (Vajdasági Magyar Demokrata Párt): Szerintem a területi autonómia olyasvalami, ami ez esetben nem valósulhat meg az alapelvnél fogva: konkréttan itt Vajdaságban nem tudja felölelni az összes magyart.
Pásztor István (Vajdasági Magyar Szövetség): Minden olyan elképzelés, amely arra irányul, hogy a koszovói megoldás – akár az Ahtisaari tervből vagy ebből az egyezményből származik – egyetlen megoldásként merülhet fel a vajdasági helyzetre vonatkozóan, szerintem káros és a végsőkig rövidlátó.
Vonja le mindenki a saját következtetését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése