2013. május 15., szerda

Május 15.



Szonja napja.
A Szófia orosz név becézőjéből állandósult. Jelentése: bölcsesség.
1358 – Egy ismeretlen szerző megkezdte a Képes Krónika írását.
1616 – Párizsban megszületett Ninon de Lenclos társasági hölgy, kurtizán, aki szépségével, szellemességével és műveltségével vonzotta a híres férfiakat. 1659-ben megírta emlékiratait „La Coquette Vengee” címmel.
1618 – Johannes Kepler megalkotta a bolygók mozgásával kapcsolatos törvényeit.
1848 – A márciusi forradalom után újabb tömegtüntetés kezdődött Bécsben, amely kikényszerítette az általános választójog és az új alkotmány ígéretét.
1859 – Megszületett Pierre Curie, Nobel-díjas francia fizikus.
1864 – Budán meghalt Zilahy (Zilahi-Kiss) Károly író, kritikus, aki Petőfi Sándor első magyar nyelvű életrajzát írta.


2013. május 15. – A Kihívás napja Magyarország egyik legnépszerűbb lakossági sporteseménye.
2008 óta minden évben május harmadik szerdáján rendezik meg ezt a sporteseményt. A kezdeményezés 1982-ben indult Kanadából, ahol két szomszédos város vezetői elhatározták, hogy egész napos verseny keretében döntik el, melyikük városában sportosabb a lakosság. A verseny eldöntéséhez 0 órától este 9-ig folyamatosan számolták, hányan végeznek aktív testmozgást legalább 15 percen keresztül.
A Kihívás napja futótűzként terjedt szét Európában és a nagyvilágban, 1991-ben Magyarországra is megérkezett. Hazánkban eddig összesen 1590 település vett részt a vetélkedésben. A tömegsportnap nem titkolt célja, hogy minél többen rászokjanak a napi rendszeres mozgásra. Ennek érdekében ezeken a rendezvényeken egy-egy résztvevőnek legalább 15 percet kell sportolással töltenie. A települések egymással is versenyben állnak, és a győztes az lesz, ahol a legtöbb résztvevőt regisztrálják.
Tavaly a versenyben részt vevő falvak és városok lakói egyetlen nap alatt több mint 3 millió negyedórás testmozgást végeztek. A szervezők idén arra számítanak, hogy minden eddigi hazai rekord megdől. A Kihívás napja a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz próbál kedvet csinálni. A kiváló kezdeményezést olimpikonjaink, sportkiválóságaink is személyes részvételükkel támogatják. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése