2014. március 17., hétfő

Előrehozott parlamenti választások Szerbiában – részvételi arányok2014. március 16-án Szerbiában előrehozott parlamenti választásokat tartottak. Ez volt a 10. választás a "többpártrendszer" 1990-es bevezetése óta. A parlament 250 tagú. A listaállításhoz 10.000 támogatói aláírásra volt szüksége még a kisebbségeknek is, egyenes arányban a többséggel. A választás egyfordulós, arányos, az egész ország egy körzetnek számított A bejutási küszöb 5%. A kisebbségek listái "könnyített" feltételekkel juthattanak mandátumhoz. Az aláírások összegyűjtéséhez rendelkezésre álló időszak 2014. február 4-től február 28-ig tartott.

Az előrejelzések alapján nem lesz változás, Szerbia marad azon a politikai "vak"-vágányon, ahol eddig mozgott, hol Európa felé tolatott, hol visszafelé...


                  Diagram: http://infogr.am/valasztasok-46107?src=web
9:00 órakor 5,3% járult az urnák elé ami a 2008-as választásokra hasonlító eredményt mutat. (2008-01 parlamenti választások, 2008-02 köztársasági-elnök választása). E eredmény relatíve átlagos, teljességében megközelítőleg 55%-os végeredményt sejtet. Egyértelműen Szerbia fele távol fog maradni a választásoktól, ismét a pártok érdekudvarai voksolnak.

14:00 órakkor 27,7%  polgár ment el voksolni, ebből "szűk" Szerbia 28,9%, Vajdaság 26,9%, Belgrád 26, 3% (Köztársasági választási bizottság szerint: -"szűk" Szerbia 28,90%, Vajdaság 27,11%, Belgrád 29, 33%.). A többéves átlag alatt megy a szavazás, ami nem meglepő, hiszen a szerbiai porondon, már mindenki, mindenkivel érdekházasságban élt, amelyet a polgárok nem néznek már jó szemmel. Az ország gondjaira mese-mese-mesketéket költöttek az eredmény nullával egyenlő. Az alapvető emberi jogok semmibevételétől, a dúsgazdag iparmágnások uralmáig terjed el a politikai érdekvédelem. A korrupció elleni harc, meg a korrupció Barokját hozta el a kiváltságosoknak, akik ezáltal paradicsomi környezetben élnek. A munkásnak csak a munkára való joga is kétséges, ha fizetését kéri hülyének nézik...A magyar érdekvédelem teljes csődje is rámutat a rendszerváltás óta 50.000 magyar ember hagyta el Szerbiát! E eredménnyel kampányolt a Magyar Külügy Szerbiában, ezzel az eredménnyel gyászolni kellene! Mégis kik szavaznak? A nyugdíjasok, akik Szerbia fő gazdasági erejét képezik, csak egy a gond, hogy e népesség lineárisan fogy!


17:00 órakkor 41,1%a voksolók száma. Három óra a hátralévő idő, az elmúlt választásokat figyelembe véve ez a leggyengébb eredmény. Már megy az egymásnak feszülés és a távolmaradók szapulása. A távolmaradásnak is oka van, ezt a mindenkori "hatalom" nem akarja elfogadni, pedig egyszerű a válasz: a választópolgár sem a hatalom, sem az ellenzék "munkájával" nincs megelégedve! Most van az a pillanat, amikor a pártaktivisták, mint a mérgezett egerek győzködik - ZAKLATJÁK a szegény választót, hogy huzzon bele a végső választási hajrába!


19:00 órakkor 50,3% átbillent a mérleg nyelve Szerbia fele megvan, a másik felét innentől az ördög sem érdekli...Kíváncsi vagyok, hogy ismét lesz e zsákos buli, amikor a szavazatokkal teli zsákokkal futkároztak a pártaktivisták, ill legnagyobb magyarnak most mennyi fog hiányozni a boldogságához? Harmincezer helyett, most ötvenezer lesz e a lopás tárgya? Lassan ezt is megtudjuk!

20:00 órakkor 53,2% nos "éppenhogycsak" Szerbia fele ment ki a választásokra, nos a kimenő fél döntött, hogy ugyanúgy folytatódjon minden, ami eddig is kítűnően müködött, addig a másik fele elköltözne innen, ha tehetné...Ebben az eredményben még benne foglaltatik egy szociális lázadása a távolmaradottaknak, amelyet a Szerb Nemzetbiztonsági Ügynökség (BIA) előrejelzett! Nem jól mennek a dolgok itt az már holtbiztos.

22:00 óra első eredmények 30% feldolgozás után : Szerb Haladó Párt (SNS) 50% - 160 képviselő a 250-ből, Szerb Szocialista Párt 14% - 45 képviselő, Új Demokrata Párt (NDS) 6% - 20 képviselő és Demokrata Párt (DP) 6% - 20 képviselő. Kisebbségek: VMSZ 2,5% - 8 képviselő, SDA Sandzak 1% - 3 képviselő, Partija za Demokratsko Delovanje 0,7% - 2 képviselő.
Lassan a testtel nincs még itt az ideje pezsgőbontásnak!

23:00 óra első eredmények 36,55% feldolgozás után : Szerb Haladó Párt (SNS) 48,80% - 157 képviselő a 250-ből, Szerb Szocialista Párt 15% - 50 képviselő, Demokrata Párt (DP) 5,9% - 19 képviselő és Új Demokrata Párt (NDS) 5,70% - 18 képviselő és . Kisebbségek: VMSZ 2,2% - 7 képviselő, SDA Sandzak 1% - 3 képviselő, Partija za Demokratsko Delovanje 0,5% - 1 képviselő.24:00 óra a Szerb Haladók pezsgőt bontottak és rézfúvósokkal ünnepelnek, a Demokrata Párt szomorkodik, az Új Demokraták elégedettek az eredménnyel, az Egyesült Régiók elnöke visszavonul a politikából, Szerb Radikális Párt súlytalanná vált, a Szerb Demokrata Párt a 90-es éveket idézi meg, amikor is helyet cseréltek a politikai pártok (jobb oldal baloldalra és fordítva) nyugati összeesküvést látva e folyamatok mögött, a Liberálisok eltüntek...

A kisebbségeknek kedvezett az alacsony részvétel, így a VMSZ 7. mandátumhoz juthat a szandzsákiak 3-hoz és az albánok egyhez. A szerbiai politikai színtéren nem lesznek befolyásoló politikai tényezők, nem fogják meggátolni továbbra sem az elvándorlást és az asszimilációt. A végeleges eredmények csütörtökig születnek meg.


MARGIT Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése