2014. március 31., hétfő

Ötszáz német adta át a vagyon-visszaigénylési kérelmet


Ötszáz német adta át a vagyon-visszaigénylési kérelmet
Összesen ötszáz német adta át a vagyon-visszaigénylési kérelmet azok közül, akiknek családját a második világháború után elűzték Vajdaságból, vagyonukat pedig elkobozták.
Aleksandra Krsmanović, a Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség szóvivője a Dnevnik újvidéki napilapnak elmondta, az ügynökség címére eddig 350 kérelem érkezett Ausztriából, mintegy 150 Németországból, a magyarok több mint száz kérelmet adtak át, Izraelből pedig 45 ilyen megkeresés érkezett.
Andreas Bürgermayer, az újvidéki Donau Német Egyesület elnöke azt mondta, meglepte, hogy ilyen kisszámú német adta át a restitúciós kérelmet.
„A jelenlegi adatok, miszerint ötszáz igénylés érkezett, azt is jelenthetik, hogy sokan nem értesültek róla, de majd meglátjuk, meg lehet-e hosszabbítani a határidőt. Úgy vélem, a kétéves határidő nem volt elegendő, sőt, nem kellene ezt korlátozni, mert biztos vannak olyanok, akik nem tudtak róla, s akiknek vannak követeléseik Szerbiában” – szögezte le Birgermeier.
Rudolf Weiss, a szabadkai Német Népi Szövetség elnöke úgy értékelte, az ötszáz kérelem „reális szám”.
„Ez az igénylések teljes számához viszonyítva kis százalék, s arra számítok, Szerbia gyorsan visszaadja az elkobzott ingatlant a németeknek. Ezzel a lépéssel Szerbia lenne az első európai ország, amely visszaszármaztatja az összes elkobzott vagyont a németeknek” – mondta Weiss. (Beta)


2014. március 30. [19:04]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése