2014. március 1., szombat

Március 1.

Albin napja.
A latin Albinus családnévből ered. Jelentése: fehér.
1456 – Krakkóban megszületett II. Ulászló magyar király (I. Ulászló néven Csehország királya), akinek Lajos fia (a későbbi II. Lajos magyar király) Habsburg Máriát vette feleségül, Anna leánya pedig Habsburg Ferdinándnak, Mária testvérének a felesége lett.
1792 – Bécsben 44 éves korában, tüdőgyulladásban meghalt II. Lipót magyar király (egyidejűleg német-római császár és cseh király), aki bátyja, II. József halála után vette át a hatalmas birodalom kormányzását.
1875 – A Szabadelvű Párt Wenckheim Béla bárót nevezte ki Magyarország miniszterelnökévé, aki tisztségét 1875.10.20-ig töltötte be.
1920 – Nemzetgyűlés elsöprő többséggel választotta meg Magyarország kormányzójává Horthy Miklóst.
1131 – 30 éves korában, vérhasban meghalt II. István magyar király, akit apja, Könyves Kálmán már 4 éves korában királlyá koronáztatott.
1562 – A vassy-i vérfürdővel megkezdődtek a francia vallásháborúk.
1813 – Megszületett Reitter Ferenc, mérnök, a budapesti rakpartok tervezője, építője.
1817 – Bernhard Antal technikus, feltaláló vízre bocsátotta a Carolina nevű első dunai gőzhajót.
1881 – Megalapították a Magyar Távirati Irodát.
1904 – Megszületett Glenn Miller, amerikai zenész (In The Mood).


Március 1. – Újrapapír világnap. Ezen a napon a pazarló papírfogyasztási szokásokra, az újrahasznosítás fontosságára hívják fel a figyelmet.
Az Újrapapír világnap környezetvédelmi kezdeményezés, melyet a Hulladék Munkaszövetség indított el 2006-ban annak érdekében, hogy ráirányítsa a figyelmet társadalmunk pazarló papírfogyasztására és az újrahasznosítás fontosságára.
A papírhasználat növekedése fokozódó mértékben terheli meg a környezetet, mert egy kilogramm papír előállításához 5 kilogramm fára van szükség, ugyanakkor egy tonna papírhulladék feldolgozása tizenkét fát ment meg a kivágástól. A papírgyártás mindezek mellett a világ teljes energiafelhasználásának 4 százalékáért felelős.
Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés évek óta népszerűsíti az italos kartondobozok szelektív gyűjtését. A kezdeményezéssel arra hívják fel a figyelmet, hogy a világ teljes papírfogyasztásának 41 százalékát a papírcsomagolás-gyártás adja, amely könnyen és akár ötször-tízszer is újrahasznosítható.
A háztartásban és az irodában is csökkenthető a felhasznált papír mennyisége. Már a vásárlásnál érdemes félretenni a többszörösen csomagolt termékeket. Az irodában pedig átállhatunk az elektronikus számlázásra, de azzal is sok papírt takarítunk meg, ha a papírlapok mindkét oldalát használjuk nyomtatásra, jegyzetelésre.
Egy fa egy év alatt csaknem 200 kg-nyi oxigént termel, többet, mint amennyit egy ember egy év alatt felhasznál. Az újrapapír gyártásával nemcsak fenntartható bolygónk oxigéntermelő képessége, hanem egyben a légkörbe kerülő széndioxid megkötése is biztosítható. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése