2014. július 20., vasárnap

Pásztor nyíltan uszítja a szerb pártokat az MRM ellen

a pastor1001Pásztor István, a VMSZ elnöke, akit a napokban valóban soviniszta támadások érték (amelyeket portálunk elsőként ítélt el), gyakorlatilag azt javasolta a szerb pártoknak, hogy helyette a nyíltan "jobbikos és szélsőséges Magyar Remény Mozgalomnak" tessék már nekirontani.
Legjobb tudomásom szerint az MRM semmilyen okot nem szolgáltatott ahhoz, hogy:
1. Pásztor így minősítse;
2. szerb pártokat arra biztasson, támadják meg az MRM-et.
Ráadásul a VMSZ elnöke szerb nyelvre is lefordítatta és szétküldte az MRM megtámadására biztató közleményét (nehogy már a szerbek ne vegyék észre).
Csak úgy mellékesen emlékeztetném Pásztort: az, hogy Szabadkának ma magyar (VMSZ-es) polgármestere van, MRM-es szavazatnak köszönhető.
Meg hát, amúgy sem szép a szerbeket bármelyik magyar szervezet vagy egyén ellen uszítani. De ha számára ez normális, ám legyen.
Íme a Pannon RTV honlapján (is) megjelent közleménye:        
Pásztor István közleményben reagált az elmúlt napokban őt ért bírálatokra. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) azt kifogásolta, hogy a VMSZ elnöke a kishegyesi Szabadegyetemen azt mondta: csodának tekinthető az a tény, hogy a vajdasági magyar közösség megmaradt, hiszen az utóbbi 95 év eseményeit vizsgálva megállapítható, 70 évig a délvidéki magyarokkal a kutya sem törődött. A Liga szélsőjobboldali pártnak nevezte a VMSZ-t emiatt.
Pásztor István a Vajdasági Szabadegyetemen vett részt egy beszélgetésen, amelynek témája a magyar nemzetpolitika és a vajdasági magyar politikai érdekképviselet volt. Ott a magyar-magyar párbeszéd volt a téma. Pásztor közleményében leszögezi: a 95 év azt a határkövet érinti, amit mi, magyarok, trianoni tragédiának nevezünk: 2014-ből, ha kivonunk 95-öt, akkor megkapjuk azt az évszámot, ami az egyetemes magyar nemzetet szétszabdalta.
Pásztor István közleményében hozzáteszi: a DSS újra előhozta a bűnös nemzet, a kollektív bűnösség fogalmát, a Liga pedig minősít, címkéz és előírja, ki az, aki „jól” érti Vajdaságot. Pásztor szerint – ahogy ő fogalmaz – e két purparlé-párt, a DSS és a Liga bebizonyította, hogy a magyar közösség vonatkozásában azonos nézetet vallanak: legszívesebben ők mondanák meg, mit gondoljunk mi, magyarok, és hogyan érezzük magunkat mindannyiunk közös szülőföldjén, az Európába törekvő Szerbiában.
Az már csak hab a tortán, hogy a nyíltan jobbikos Magyar Remény Mozgalom helyébe a Liga a VMSZ-t helyezi. Pásztor úgy véli ezzel megsérti a szélsőségeket ellenző, a szélsőséggel azonosulni semmi szín alatt nem kívánó vajdasági magyar közösség túlnyomó részét.
K. P.
Közzétette: Szerkesztő 2. 2014. július 19. [12:00]  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése