2015. május 1., péntek

DÉLVIDÉKI BOTRÁNY



Gondolatok a VMSZ „gazdaságélénkítő” programjáról


Nem kis felháborodást okozott az utóbbi napokban a Vajdasági  Magyar Szövetség (VMSZ) jelét viselő „A vajdasági magyar közösségek (sic!!??) terület- (sic!!??) és gazdaságfejlesztési stratégiája”. A dokumentum kiadásáért a felelősséget Pásztor István, a VMSZ elnöke vállalta.
            Igaz akadnak olyanok is, akik szerint „baj lett volna, ha nem lett volna” (mármint a dokumentumot kísérő, sok vitát kiváltó vállalkozói lista), és „jó lenne nem elgáncsolni a VMSZ-t ennek a programjának a teljesítésében, hiszen most ez az, amibe kapaszkodhatunk”.[1]
Az időközben elhíresült, 148 oldalas „stratégia” elkészítése olyannyira „nyilvános” volt, hogy bizonyára a csak VMSZ legszűkebb vezetősége és az abban részvevő, többnyire a párt holdudvarához tartozó – a 2. oldalán szereplő – 24 „szakértő” tudott róla.
Az Afahír magyarországi portál birtokába került dokumentumról először Balogh Gábor írt „11 milliárdnyi kedvezményes hitelt zsíroztak le Délvidéken?” címmel.[2] Egyes kommentátorok szerint a „Jobbikhoz közelálló portálok értesülései publikálásra alkalmatlanok”.[3] Ezt úgy is lehet érteni, hogy a hírportál információjával nem kellett volna foglalkozni. Szerintem viszont az a kérdés, hogy az írás hiteles-e vagy sem, nem pedig, hogy „szélsőjobboldali”, vagy éppen „szélsőbalos” forrásból származik.
A hírportál birtokába került dokumentum időközben – az internet segítségével – másokhoz is eljutott.   


– Az elmúlt 25 évben példátlan volumenű fejlesztési terv megszületését jelentette be  (április 27-én – B. A.) Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.[4] A koncepción két évig dolgozott számos neves délvidéki értelmiségi, szakértő és politikus. Pásztor a magyar vállalkozások megerősítését és piachoz juttatását ígérte, hozzátéve, hogy ezzel új munkahelyeket is tudnak teremteni – írja Balog.
A reagálásokat különösen a stratégia „költségvetési terve” (49. táblázat, 146. oldal) és egy az Alfahír „birtokába került, rendkívül érdekes táblázat” váltotta ki, „amelyben konkrét cégekhez (azok vezetőit is megnevezve) rendelt kölcsön összegek szerepelnek”.[5] (A neveket és összegeket tartalmazó táblázat – a stratégia szerzői javára legyen mondva – a dokumentumban nem található, ami arra utal, hogy a VMSZ-ben lett összeállítva.)
Pásztor István erről a következőket nyilatkozta: „Ahhoz, hogy az ember elindítson valamit, fel kell keresnie azokat, akikkel együttműködhet. Felkértem harminc-egynéhány vállalkozót arra, segítsen megmutatni, hogy vannak cégeink, elképzeléseink és piacunk. Beleegyeztek. A magyar kormányzat képviselőjével tizenhat céget már bejártunk. Olyanokat is tartalmaz a lista, akiknek a VMSZ-hez semmi közük, akik legnagyobb bírálóink. Meg kellett a támogatóinknak győződniük arról, hogy fel tudunk valamit mutatni. Butaságnak tartom a támadásokat, mert tudom, hogy jó ügyet szolgálunk.”[6]


Pásztor, tehát, nem vitatja a 38-as vállalkozói lista létezését. A cégek és magánszemélyek között 37.865.190,00 euró (11,3 milliárd forint) kerülne leosztásra.  Legtöbb pénzt a Vinarija Zvonko Bogdan (??), 5.000.000,00, a legkevesebbet pedig a Tipp Nett Kft., 40.000,00 euró összegben kapna. A dokumentumból azonban nem derül ki, hogy ezeket a pénzeket már lényegében „odaítélték” a benne szereplő vállalkozásoknak, vagy csak előre megfogalmazott igényekről van szó,[7] de nem is cáfolták.
A 38 vállalkozás közül 15 szabadkai, 3 topolyai, 3 zentai, 2 csantavéri, 2 magyarkanizsai, 2 temerini, 1 bácsfeketehegyi, 1 bácskossuthfalvi, 1 bezdáni, 1 csókai 1 hajdukovói, 1 királyhalomi, 1 martonosi, 1 nagybecskereki, 1 óbecsei, 1 tornyosi, 1 pedig újvidéki székhelyű.    
A listán lévő vállalkozások az (előre leosztott?) összegeket a legkülönbözőbb célokra költenék, amelyek között szerepel a „hálózat bővítés”, a „műemlék felújítása”, a „modernizáció”, az „ingatlanvásárlás, szállás konferenciaterem”, a „gyártott alkatrészek minőség javítása”, a „géppark fejlesztés”, a „termelés minőség, hatékonyság növelés” is, stb., ami nem kimondottan munkahelyteremtő beruházásnak számít.

Vajdaságban először (április 28-án) a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) reagált közleményben a kiszivárogtatott dokumentumra.[8]
A VMDK „elfogadhatatlannak tartja, hogy a „gazdaságélénkítő” program csak a VMSZ holdudvarának pénzelésében merüljön ki. A magyarországi támogatásokat nem lenne ildomos és erkölcsös a párt klientúra építésére használni, mert a cél nem a párthoz közeli ötven család vállalkozásának megerősítése, hanem közösségünk egészének gazdasági felzárkóztatása.[9] A többi magyar párt (egyelőre) hallgat.
– Gyors és egyértelmű válaszokat szeretnénk kapni a párt (VMSZ – B. A.) illetékeseitől, milyen nyilvános pályázat alapján választották ki azt a harmincnyolc céget, amelyeket kedvezményes magyarországi támogatásokra javasoltak? A párthovatartozáson kívül, milyen mérce alapján született meg az a javaslat, hogy annak a Bunford Tivadarnak a cégét, aki a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány vezetője és egyben a VMSZ elnökségi tagja is, 4,5 millió eurós összeggel támogassák? Illetve mi alapján javasolták, hogy fia, Bunford Olivér, mezőgazdasági vállalkozó 3 millió eurós támogatást kapjon? Milyen szempontok szerint javasolták Kern Csabát, a Cim Gas Kft tulajdonosát, Kern Imre, a VMSZ elnökségi tagja, a Vajdasági Nagyberuházási Alap volt igazgatóhelyettese, jelenleg az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium államtitkárának testvérét szintén 3 millió eurós támogatásra? De ezt a kérdést feltehetnénk más, a táblázatban szerepelő vállalkozók esetében is – olvasható a VMDP közleményében. A közvélemény a kérdésekre mindmáig nem kapott választ.

A vajdasági magyarságnak nagy szüksége lenne a gyors gazdasági segítségre. A 11,3 milliárd forint nagyon sokat jelentene a munkanélküliséggel és a nyomorral küszködő magyar vállalkozóknak. De nem ilyen módon és formában, ahogyan Pásztor István azt elképzelte.    
A pénzt nem azoknak kellene adni, akinek már amúgy is sok van, akik „az egzisztenciális megkapaszkodásukat már évtizedekkel ezelőtt megalapozták”.[10] Olyan új családi és egyéni befektetőket kellene támogatni, mégpedig minél több magyarlakta helységben, akik anyagi és egyéb kötelezettséget is vállalnának bizonyos számú dolgozó alkalmazásáért. Az összegeket pedig egy független, párto(ko)n kívüli szakértői testület kellene, hogy jóváhagyja, kizárólag a gazdasági indokoltság, nem pedig egy előre elkészített lista alapján.
A közleményekben való reagálás sajnos ma már nem elegendő. Kérdés, hogy egyáltalán eljut-e a döntéshozókhoz?
A Pásztor által képviselt lista egyszerűen botrányos, nem csak a rajta szereplő cégek és egyének, de a mód miatt is, hogy mindenféle nyilvános pályázat nélkül készült! Nem a vajdasági magyarság gazdasági felemelkedését, hanem a már egyébként is gazdagok vagyonának további növelését szolgálja. Van-e Pásztornak felelősség érzete?
  
Újvidék, 2015. május 1.
                                                                                                                           BOZÓKI Antal


[1] Lásd Friedrich Anna írását: http://www.vajma.info/cikk/rozsautca/300/Baj-lett-volna--ha-nem-lett-volna.html, 2015. április 29. [15:44] és Szerbhorváth Györgynek ezzel kapcsolatos reagálását: http://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=5812&fb_ref=Default, 2015. április 30.
[3] Bódis Gábor: A lista és aki rajta van. http://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=5811, 2015. április 30.
[4] A VMSZ gazdaságélénkítő programja. http://pannonrtv.com/web/?p=201204
[5] Lásd Balogh Gábor írását az 2-es alatti honlapon.

[6] Virág Árpád: „Szót kell értenünk egymással”. Magyar Szó, 2015. április 3., 1. és 5. o.

[7] Lásd Balogh Gábor írását az 2-es alatti honlapon.
[9] Uo.

[10] Szabó Angéla: Újabb gondolatok a súlyos VMSZ-es botrány kapcsán: „Egzisztenciális megkapaszkodás”. http://delhir.info/cimlap/friss-hireink/39748-2015-04-30-22-13-15, 2015. május 01. [12:00]. Lásd még K. P. Mi a közös a VMSZ „milliomos listájában” és a harakiriben? C. írását is: http://delhir.info/delvidek/magyarsag-koezelet/39719-2015-04-30-00-52-28, 2015. április 30. [14:00]


 


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése