2014. július 27., vasárnap

Szerb könnyek az MNT miatt?! Mi lesz még, ha egyszer esetleg beköszönt a területi autonómia?

aa szomoru01A jelek szerint a szerb társadalom egy része a Magyar Nemzeti Tanács minimális felhatalmazásait is képtelen megemészteni.
A Novosti mélyszerb napilap írása szerint nem történt meg a nemzeti tanácsokról szóló törvény összeegyeztetése az oktatási és nevelési rendszer alapjairól szóló törvénnyel, ami a napokban "problémákat okoz számos észak-bácskai általános és középiskolában".
Noha kiderült, hogy azok a törvényes rendeletek, amelyek szerint az iskolaigazgatók kinevezéséhez szükséges a nemzeti tanácsok jóváhagyása, alkotmányellenesek, mégsem került sor az oktatási törvény szükséges módosítására, ezért minden maradt a régiben. Ezekre a rendeletekre hivatkozik az MNT, amely nem kevesebb mint 38 vajdasági iskolát nyilvánított kiemelt jelentőségű intézménnyé. Esetükben gyakran semmibe veszi a tantestület és az iskolaszék véleményét és nem adja beleegyezését a javasolt igazgató kinevezésébe - írja a szerb lap, majd hozzáfűzi, hogy legtöbb vitás esetet Szabadkán, Topolyán, Zentán és Magyarkanizsán jegyeztek.
A Novosti Veselin Martinović földrajz szakos tanárt idézi, aki megpályázta az igazgatói posztot a topolyai gimnáziumban. Állítólag élvezi a tantestület és az egész kollektíva támogatását, és eleget tesz minden követelménynek, de az MNT megvétozta a jelölését, mert a pályázat szövegében nem tüntették fel, hogy kötelező a magyar nyelv ismerete.
Martinović azt állítja, senki sem tudta, hogy a topolyai gimi kiemelt jelentőségű intézmény, máskülönben a pályázati feltételek is ezzel összhangban alakultak volna. Mint mondta, ő egyébként kiválóan beszéli a magyar nyelvet.
A történtek miatt úgy érzi, hogy "a saját hazájában, Szerbiában diszkriminálták, mert nem magyar".
A többségi nemzet fiai képtelenek felfogni, hogy a VMSZ, illetve a VMSZ-es intézmények sohasem diszkriminálnának egy szerbet vagy pl. egy montenegróit. Azt ők csak a magyar politikai ellenfeleikkel szokták művelni...
K. P. 
Közzétette: Szerkesztő 2. 2014. július 26. szombat, 14:00 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése