2016. augusztus 11., csütörtök

835 nap

„A kormányalakító két hónappal ezelőtt állt utoljára szóba a VMSZ elnökével. Nem volt koalíciós egyeztetés, nincs koalíciós megállapodás.” Varga László (Facebook):

2014. április 27-én választotta meg a Parlament az első Vučić-kormányt. A VMSZ a parlamenti többség része lett és államtitkári szinten kormányzati szerepet vállalt. Ezt megelőzően több fordulós koalíciós egyeztetés zajlott a Szerb Haladó Párttal, amelynek eredményeként egy 50 pontból (60 prioritásból álló) írásos koalíciós megállapodás jött létre. A megállapodás nem került ugyan aláírásra, mert a VMSZ elnöke Szabadkán felejtette a párt pecsétjét, de kétségbevonhatatlan politikai sikernek számított, hogy a partnerek közül kizárólag a VMSZ-szel kötött politikai megállapodást a kormányalakító.
Egy hónappal a kormány megválasztása után a VMSZ nagybecskereki közgyűlésen Pásztor István arról beszélt, hogy a koalíciós megállapodás elérésével olyan sztenderd jött létre, amelynél kevesebbel a VMSZ soha többé nem fogja beérni.
2014. április 27-e óta 835 nap telt el. A VMSZ-t többé nem tartják számon az országos politikai élet szereplői között. A magyar parlamenti érdekképviselet 2015. során, mindössze néhány hónap leforgása alatt, felélte azt a politikai tőkét, amelyet 2007. és 2015. között sziszifuszi munkával gyűjtögetett össze. Megalkuvó és meghunyászkodó lett, emiatt súlytalanná vált. Koalíciós vonzereje ma a 30-40 ezres kisebbségi közösséggel egyenértékű.
A mai napon megkezdődött a parlament ülése, amelynek napirendjén a második Vučić-kormány megválasztása szerepel. A kormányalakító két hónappal ezelőtt állt utoljára szóba a VMSZ elnökével. Nem volt koalíciós egyeztetés, nincs koalíciós megállapodás. A 27 hónappal ezelőtt felállított koalíciókötési-sztenderdet senki nem emlegeti. Az országos magyar érdekképviselet most a semmiért cserébe lesz a kormánykoalíció része és vállal újra államtitkári szinten (borítékolhatóan kudarcra ítélt) kormányzati szerepet. Pontosabban, a tartományi parlament értéktelen elnöki székéért.
Ehhez valóban felesleges bármit hozzáfűzni.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése