2016. augusztus 17., szerda

Băsescu vétózná Szerbia EU-csatlakozását

Traian Băsescu volt államfő szerint Románia megvétózhatja Szerbia EU-csatlakozását, ha a balkáni ország nem tartja tiszteletben azt a kétoldalú kisebbségvédelmi megállapodást, amely a szerbiai román kisebbség jogait biztosítja.

00base_bA volt elnök a marosfői ortodox kolostorban megrendezett nyári egyetem keretében fejtette ki véleményét a kisebbségi kérdésekről; kedd esti előadását az Agerpres hírügynökség idézte.
„Románia megteheti, hogy a tárgyalások lezárultakor ne ratifikálja Szerbia csatlakozási szerződését az Európai Unióhoz mindaddig, míg nem teljesül a (kétoldalú kisebbségi) megállapodás minden pontja. Románia nagyon erős eszközzel rendelkezik, mert megakadályozhatja Szerbia csatlakozását" – idézte Băsescut az MTI.
A Nép Mozgalom (PMP) párt vezetője arra a kétoldalú megállapodásra utalt, amelyet 2012 márciusában Brüsszelben írtak alá a két ország képviselői. Románia akkor a román kisebbség jogainak tiszteletben tartásához kötötte Szerbia EU-tagjelölti státusának megadását.
Románia korábban azt sérelmezte, hogy Szerbia nem ismeri el a Timok-völgyi román kisebbséget, a vlachokat, akik semmilyen jogosítvánnyal nem rendelkeznek. Belgrád ezt a közösséget vlach kisebbségnek tekinti, és nem ismeri el, hogy ők is románok, mint a Vajdaságban élő bánáti román kisebbség tagjai.
A moldvai csángókhoz hasonló, szórt identitású népcsoport lélekszámát negyedmillióra becsülik, a 2012-es szerbiai népszámláláson azonban csak 35 330-an vallották magukat vlachnak, és 29 332-en románnak.
Mint arról a Krónika is beszámolt, a marosfői szabadegyetemen, amelyen hagyományosan a határon túli románok és a Székelyföldön kisebbségben élő románok képviselői vesznek részt, timoki románok sérelmezték, hogy Bukarest nem kéri számon kellő határozottsággal a 2012-es kisebbségi megállapodást. „Szeretnénk, hogy Szerbia csatlakozzék az EU-hoz, de azt is szeretnénk, hogy mi az alapvető jogainkkal csatlakozzunk: legyen román iskolánk, román istentiszteletünk, és román sajtónk" – jelentette ki Predrag Balasevici, a szerbiai románok és vlachok Ariadne Filum kulturális egyesületének alelnöke.
http://www.kronika.ro/belfold/basescu-vetozna-szerbia-eu-csatlakozasat, 2016. augusztus 17 [12:38]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése