2016. augusztus 3., szerda

Szlovénia nem érti, mit akar Újvidék

Megkezdte üdvös külpolitikai tevékenységét a „haladó” vajdasági kormány. A végét már tudjuk: összeveszés az összes lehetséges partnerrel.

/Nem teljesen érthető, hogy mire vonatkozik a Vajdaság tartománytól kapott levél, nyilatkozta Mateja Senih, a szlovén államügyész helyettese a Szabad Európa Rádiónak (RSE) annak kapcsán, hogy Vajdaság azt kérte Szlovéniától, hogy származtassa vissza ingatlanjait. „A szlovén államügyész segédje azt kérte, hogy a levelet szlovén nyelven is továbbítsák, hogy jobban megértsük annak tartalmát, de eddig még nem kaptunk választ" – írta Mateja Senih. Igor Mirović, tartományi kormányfő nemrég ismét felvetette Vajdaság ingatlanjainak kérdését, amelyek a volt Jugoszlávia utódállamaiban vannak, pontosabban kettő Horvátországban és egy Szlovéniában. Mirović kijelentette, hogy a tartományi kormány mindent meg fog tenni, hogy visszaszerezze a külföldi ingatlanjait.
A horvátországi ingatlanok kapcsán Mirović elmondta, hogy Zágrábban ügyvédi irodához fordultak, amely a helyzet felmérése utána azt az értékelést adta, hogy lehetetlen az említett ingatlanok visszaszerzésére való jog megvalósítása, egyedül csak a kártérítésre való jog megvalósítására van lehetőség. Vajdaság ingatlanjainak kérdése nem új keletű, a téma az új tartományi kormány megalakítása után vált ismét aktuálissá.
A Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) üdvözölte a tartományi kormányfő döntését, hogy visszakéri a Vajdaság tulajdonában lévő horvátországi villát és üdülőt, valamint a szlovéniai villát és lakást. A liga felszólította a kormányt, hogy hasonlóképpen járjon el a többi vajdasági ingatlan kapcsán is. „Felszólítjuk a vajdasági kormányt, hogy tanúsítson ugyanilyen hozzáállást minden más vajdasági tulajdon visszaszerzése kapcsán is, kezdve a vajdasági Naftagastól, az Elektrovojvodinán, a Lutriján, a Postán és a Telekomon át, egészen a vajdasági vasutakig és utakig" – közölte Bojan Kostreš, az LSV főtitkára. Vajdaság, ahogy Mirović magyarázta, a bécsi egyezményre hivatkozik, amely a volt Jugoszlávia utódállamainak öröklési kérdéseire vonatkozik, és amely 2004-ben lépett hatályba, valamint a 2001-es köztulajdonról szóló és a 2014-es jogvédelmi törvényre, amelyek megnyitották az utat Vajdaság előtt a külföldi ingatlanok visszaszerzésére./ (Radio Slobodna Evropa)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése