2016. augusztus 12., péntek

"Vučić olyan, mint Néró és Caligula, azzal a különbséggel, hogy nem egy lovat, hanem egy egész ménest léptetett elő"

a caligula02A kormányalakítási parlamenti ülés(eke)t parázs vita jellemezte. Alekandar Vučić és még néhány élvonalbeli haladó káder rendkívül arrogáns, fölényeskedő és helyenként primitív magatartást tanúsított. Amikor csak lehetett, belefojtották a szót az ellenzéki képviselőkbe, akiket egyfolytában sértegették és rágalmazták.
Verbális és politikai terrornak tették ki mindazokat, akik bírálni merészelték a kormány katasztrofális politikai lépéseit és neoliberális gazdaságpolitikáját, amellyel rabszolgaságba taszította a szerbiai polgárokat.
Az ellenzék (jobbról és balról egyaránt) kemény érvekkel támasztotta alá az állításait. A többség azonban olyan elviselhetetlen bánásmódban részesítette a parlament műveltebb és normálisabb részét, hogy az ellenzéki képviselők kénytelenek voltak erőteljesen "visszaütni".
A parlamentben és a Twitteren egyaránt zajlott a "meccs".
Ezúttal a két talán legmarkánsabb és kétségkívül helyénvaló párhuzamot választottam ki. Az egyik képviselő nemes egyszerűséggel állatfarmnak nevezte a parlamentet. Másik ellenzéki értelmiségi pedig a Vučić szemébe mondta, hogy olyan, mint a két hírhedt római császár, Néró és Caligula.
A kormányfő furcsamód nem tagadta a hasonlat jogosultságát, csak megállapította, hogy Néró és Caligula történelmi személyiségek.
A Néró - Vučić párhuzam érthető. A mentálisan labilis Néró felgyújtotta Rómát, mert nem tetszett neki a városkép. Vučić pedig elrendelte Belgrád egyik legszebb részének lerombolását, hogy annak helyén harminc év múlva új, "szebb" épületek láthassanak napvilágot.
Ami az elmebeteg Caligulát illeti, kedvenc lovát a római szenátus megalázás céljából konzullá tette.
Az egyik ellenzéki képviselő a Twitteren megjegyezte, hogy amíg Caligula csak egy lovat léptetett elő, addig Vučić egész ménest hozott magával a parlamentbe.
Ami pedig az új-régi kormány összetételét illeti, az egyik képviselő rámutatott, hogy semmilyen felfrissülést nem hozott, hiszen kizárólag a levitézlett volt rezsimek kádereit tartalmazza. Akadnak köztük volt JEB-esek (JEB, szerbül JUL = Jugoszláv Egyesült Baloldal), szocialisták, radikálisok, demokraták, sőt, két kormánytag az elhíresült trilaterális tanács tagja, magyarán: szabadkőműves. Egyikük Zorana Mihajlović, a másik pedig Ana Brnabić (leszbikus) miniszter. A kormányban a zimonyi klán egyik volt tagja is helyet kapott. Az ellenzéki képviselő őt nem nevezte meg.
A fenti állításokat senki sem cáfolta meg.
K. P.
Közzétette: Szerkesztő 2. 2016. augusztus 12. péntek, 12:00 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése