2018. március 17., szombat

A hatalom szolgálatában

Ha nagyon megerőltetem a memóriámat, akkor még dereng valami távoli emlék arról, hogy a VajMA anno korrekt hírportál volt. Rémlik, hogy még arról is beszámoltak (méghozzá elég pontosan) több mint 3 évvel ezelőtt, amikor elindult a Második Nyilvánosság, hogy hogyan érveltünk mi a Népszínház magyar társulatának tönkretétele ellen, és közben hogyan nyomta a VMSZ a Jó reggelt Vajdaság elődjén, a Vajdasági SkaCcokon a hazudozást, mocskolódást – természeseten annak idején is álnéven, ahogy a gyáva csicskákhoz illik. Időközben sikerült annyira "felfejlődnie" a VMSZ trollportáljának, hogy most már magyar adófizetői pénzből finanszírozza a Fidesz a vajdasági olvasók hülyítését, hergelését, az álneves hazudozást – lásd a nyitólap alján a logót.
Ugyanezt a Magyar Kormány támogatásáról szóló logót találjuk a VajMA nyitóoldalán is a bal oldali sávban (ha egy kicsit lejjebb görgetünk). Önmagában nincs is abban semmi rossz, sőt, éppenséggel üdvözlendő, ha egy ország kormánya a határon (pontosabban határzáron!) túliak tájékoztatására, illetve helyi médiumok támogatására pénzt különít el. Ámde a VajMÁn mostanra elég egyoldalúvá vált a tájékoztatás, lényegében már súrolja a Magyar Szó és a Pannon színvonalát.
Orbán és Pásztor, Fidesz és VMSZ, meg persze "ikszelj, mert JUL je kul" minden mennyiségben a március 15-i nyitólapon. Mást nem is nagyon találhatunk a kiemelt hírek között. Persze akad lejjebb migránsos hír is, nehogy akár egyetlen napig is lankadjon az őrület. Semjén és Szijjártó is befért mára, of course. Próbálok különbséget felfedezni a Magyar Szó és a VajMA között, de egyelőre nem sokra jutottam.
Nem mintha ez bárkit is meglepne. Aki egy kicsit figyelt, az tudja, hogy már jó ideje trend az, hogy a karrierjük végéhez közeledve a vajdasági újságírók többsége beáll a hatalmat kiszolgálók sorába. Aki fizet, annak a nótáját húzzák. Meg VMÚE-díjakat osztogatnak egymásnak seggnyalás kategóriában. A gerinctelenség abszolút nem ismer határokat. Ma reggel azon röhögtem éppen, ahogy a Magyar Szó egyik cikkében pont egy olyan vén bértollnok riogatott hazug módon a magyarországi ellenzék hazát föladni és elveszejteni készülő szándékával – ha véletlenül nem a felcsúti kleptomán Néró nyerne újból –, akinek a lánya már (e)migrált Németországba. Kérdés, hogy a hibbant, valóságtól elszakadt apja elől menekült-e olyan messzire, vagy a tahókból nemzetvezetőkké avanzsált lopók által "épített" szép új világ elől.
A VajMA főszerkesztője bőven nyugdíjas korú, úgyhogy ez a portál is beállt a hosszan kígyózó sorba: híven tudósít a hatalmi pártok minden szellentéséről, az ellenzéki erőket meg vagy teljesen ignorálja, vagy időnként letudja egy-két rövidhírrel. Pedig az ellenzéki pártok is hús-vér embereket képviselnek, azokra is hús-vér (magyar) emberek szavaztak! De ők nyilván nem annyira jó magyarok, mint a Sorostól rettegő birkanyáj (meg nem is olyan könnyen kezelhetők, ami nem mellékes hatalomtechnikai szempont). Heti rendszerességű ellensúlyként ott árválkodik a Tűlevél rovat, és csókolom, ezzel meg is van oldva a többszólamúság.
Szumma szummárum: mélységesen tisztelem azokat az újságírókat, akik egy életen át meg tudják tartani az egyenes gerincüket, nem lehet őket két marék napraforgómagért megvenni, és végig kitartanak az újságírói hivatás becsülete mellett, még akkor is, amikor ez éppen nem túl jó biznisz (főleg ilyen morózus időkben).
A többi formalinszökevény seggnyaló meg húzzon már a bús picsába (nyugdíjba), ne járassák le a szakmát még jobban, ne mérgezzék tovább ezt a hazugságoktól már amúgy is rettentően büdös levegőt, mert minden egyes tollvonásuktól csak még rosszabb itt gondolkodó emberként élni! Különben is van bőven hasonszőrű, fiatalabb utánpótlás, úgyhogy kezd túltelítődni a piac. (S.B.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése