2018. március 14., szerda

A nagybecskerekiek az államfőhöz és a miniszterelnökhöz fordulnak a város neve miatt

A nagybecskerekiek az államfőhöz és a miniszterelnökhöz fordulnak a város neve miatt
Fotó: Blic
A nagybecskereki polgárok és hét civil szervezet nyílt levelet intéztek Aleksandar Vučić szerb államfőhöz, amiben arra kérik: ne engedje a város nevének megváltoztatását Petrovgradra.
A levelet továbbították Maja Gojkovićnak, a szerb parlament elnökének, Ana Brnabić miniszterelnöknek, Pásztor Istvánnak, a tartományi képviselőház elnökének és Igor Mirović tartományi kormányfőnek. A levélben kiemelik: nem egyeznek bele abba, hogy helyi újgazdag mágnások és néhány civil szervezet döntsön a város nevéről Matija Bećković és Vasilije Krestić támogatásával.
„A követelés, hogy a város nevét változtassák meg Petrovgradra destabilizálhatja az etnikai kapcsolatokat Vajdaságban. Azt kérjük, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy Vajdaság Szerbiához csatolásának századik évfordulóját ne tudják jobboldali politikai szervezetek kihasználni arra, hogy nemzeti türelmetlenséget keltsenek Vajdaságban. A 90-es évek tapasztalatai rámutattak arra, hogy felelőtlen egyének és szervezetek nagyon rövid idő alatt káoszt tudnak teremteni egy békés és toleráns közegben. A város nevének megváltoztatásáról egyedül csak annak lakói dönthetnek”, áll a nyílt levélben.
A levélírók arra emlékeztetnek, hogy a város lakói az 1992-ben megszervezett referendumon úgy döntöttek, hogy a település neve maradjon Nagybecskerek, írja a Danas.
A nyílt levelet a Nagybecskereki Szociális Fórum, a Roza – a női egyenjogúságért egyesület, a Pannon Aktivista Szervezet (PAOR), A mi városunk, a mi dolgunk egyesület, a Begej Fogyasztóvédelmi Egyesület és a Saska egyesület írta alá
https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/22248/A-nagybecskerekiek-az-allamfohoz-es-a-miniszterelnokhoz-fordulnak-a-varos-neve-miatt.html, 2018. március 14. [12:49]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése