2019. február 11., hétfő

Ne írd alá, Nyilas!

Csak a VMSZ-en múlik, hogy megszűnik-e az óbecsei Petőfi Általános Iskola

 

Az óbecsei és az egész délvidéki magyarságot borzolta a hír, hogy lakat kerülhet az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolára.

Az első bezárásról szóló hírt a VMSZ óbecsei politikusai jelentették be, akkor még szóbeszédekre alapozva.
Később azonban, ahogy arról a DélHír is beszámolt az iskolahálózati javaslat kidolgozásával megbízott óbecsei községi munkacsoport többségi szavazattal hivatalosan is javaslatot tett arra, hogy bezárják az óbecsei Alsóvárosban működő Petőfi Sándor Általános Iskolát.
A folyamat ezután a következő: a munkacsoport javaslatát jóvá kell hagynia az óbecsei községi képviselő- testületnek, amelyet Óbecsén jelenleg együtt irányít a VMSZ a haladókkal és más szerb pártokkal.
Itt még ugyan megeshet, hogy az eddig sem túl aktív óbecsei VMSZ tanácsnokokat “átugorva” a Petőfi ÁI ellen szavaznak a tanácsnokok. Ám azzal, ha hivatalosan is magyar biodíszletet csinálnak a VMSZ-es (VMDP-és és MEP-es) képviselőkből a haladók, a királypártiak és a többi szerb párt, azzal gyakorlatilag felrúgják a koalíciójukat is.
Ezután a döntéshozatal a tartományhoz, illetve a köztársasági szervekhez kerülne. A tartományi oktatási titkár neve jelenleg Nyilas Mihály,  a köztársasági oktatási államtitkárt pedig Vicsek Annamáriának hívják, mindketten a VMSZ politikusai.
Nyilas Mihály tartományi alelnök, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségi tagja és tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkár az, akihez az óbecsei KKT elől kerül majd a bezárást kezdeményező dokumentum.
Nyilas Mihálynak egyedül annyi a dolga, hogy hallgasson a józan eszére és a szívére, illetve annak a több ezer magyarnak az aláírására, akik kiálltak az általános iskola működéséért.
Azt sem pontosan lehet érteni, hogy eddig miért nem szólaltak meg a VMSZ politikusai, hogy kijelentsék: meg fogják akadályozni az iskola bezárását, ha törik, ha szakad. Vagy talán épp az emberek félelmeit és a gyermekeiknek a jövőjét féltő szülők aggodalmát akarják arra kihasználni, hogy később megmentőként tudjanak tetszelegni a választók előtt?!
Nem lehet tudni, hogy a Pásztor István által vezetett, a haladókkal összenőtt vajdasági politikai pártnak pontosan mi a célja és miért nem hangsúlyozzák, hogy megmenthetik az iskolát és meg is fogják, ám amíg ez ki nem derül, addig csak egy dolgot tehetünk, méghozzá, hogy követeljük a VMSZ politikusaitól és Nyilas Mihálytól, hogy ne írja alá az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola bezáratásáról szóló dokumentumokat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése