2022. május 28., szombat

Áll a bál a zentai városházán

Áll a bál a zentai városházán

Szabó Dékány Zsófia, a községi képviselő-testület elnöke és Igor Stojkov, a kkt titkára (Fotó: Facebook) 

2022-05-27 16:26

A zentai községi képviselő-testület május 27-ei ülése végén a testület elnöke, Szabó Dékány Zsófia a képviselői kérdések feltevésekor arra kérte a jelenlevőket, engedjék meg, hogy övé legyen az első szó, vagyis, hogy ő tegye fel az első kérdést. Mivel senkinek nem volt ez ellen kifogása, az elnök megadta saját magának a szót, ami pedig aztán következett, arról bizonyára sokáig beszélnek majd – nemcsak a városban – hanem Szabadkán és Belgrádban is.

„A kérdésem ahhoz a személyhez szól, aki most nincs itt, ahogy 2020. augusztus 20-ai megválasztása óta alig jelent meg a községi képviselő-testületi üléseken, azt hiszem, mindössze egyszer” – mondta Szabó Dékány Zsófia, akinek a mondandójából mindenkinek nagyon gyorsan egyértelművé vált, hogy Dragan Todorović, a Szerb Haladó Párt helyi szervezetének elnöke, aki egyben a város alpolgármestere, a képviselői kérdés címzettje. A képviselő-testület elnöke a következő kérdéseket tette fel Todorovićnak:

  • Miért nem jár a községi képviselő-testület üléseire?
  • Miért nem jár a tanácsülésekre? Ugyanis jegyzőkönyvek bizonyítják, hogy azokon se jelenik meg.
  • Miért veszi fel a fizetését, ha nem a lakosság érdekeit képviseli?

Szabó Dékány emellett elmondta, hogy Todorović a község autóját kisajátította és mindig hivatalos úton van Vajdaság-, valamint Szerbia-szerte, majd hozzátette, ha nincs ideje a község ügyeivel foglalkozni, akkor mondjon le, és helyére válasszanak egy olyan embert, aki a zentaiakért dolgozik majd. A községi képviselő-testület elnöke arról is beszélt, hogy a május 27-ei ülés egyes napirendi pontjai már áprilisban a képviselők elé kerülhettek volna, de a testület titkára, Igor Stojkov nem készítette elő az anyagot, így áprilisban egyszer sem ülésezett a képviselő-testület. Az elnök felszólalásában a titkárhoz is intézett néhány mondatot, akinek azt hányta a szemére, hogy nem végzi a munkáját, és el kellene, hogy döntse, hogy a kkt, vagy Todorović személyes titkára kíván lenni.

A felszólalást az ellenzéki képviselők megtapsolták, de hogy mi fog ezután történni, azt a víznéző asszony sem tudná megmondani.

A Szabad Magyar Szó értesülései szerint a Szerb Haladó Párt helyi szervezetének vezetői azt tervezték, hogy három hónapon át akadályozzák a községi képviselő-testület összehívását, s amikor 90 napon keresztül egy ülésre se kerül sor, akkor Belgrád segítségével elindítják a testület feloszlatását, és átveszik a város vezetését a VMSZ-től. Ezt akadályozta meg a Szerb Haladó Párt tagja, Szabó Dékány Zsófia, aki úgy döntött, hogy összehívja az ülést, és annak a végén ország-világ elé tárja a felmerülő problémákat, és azt is, hogy ki nem végzi a munkáját.

Hogy ebből a történetből ki kerül majd ki győztesként és ki vesztesként, azt még egyelőre nem tudni, az viszont biztos, hogy ez az ügy mostantól nem kizárólag a Szerb Haladó Párt belügye, ugyanis akár az egyik (Szabó Dékány), akár a másik (Dragan Todorović) oldal kíván majd bizalmatlansági indítványt beadni a vele szemben állóval, ahhoz a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőire, és utána a képviselők szavazatára is szükség lesz. Abban mindenki biztos lehet, hogy a VMSZ zentai képviselői nem a saját fejük és lelkiismeretük, hanem a Szabadkáról küldött parancs szerint szavaznak majd, és ugyanez várható a Szerb Haladó Párt tagjaitól is, akiknek pedig Belgrádból üzenik majd meg, melyik gombot kell majd nyomni…

https://szmsz.press/2022/05/27/all-a-bal-a-zentai-varoshazan/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése