2022. május 2., hétfő

Minden negyedik szakápoló felmondhat

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

Ukrajna: száz civilt sikerült kimenteni az célgyárból
Hétvégén megkezdték az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolban, az Azovsztal acélmű területén rekedt civilek evakuálását. A város két hónapja áll az orosz hadsereg ostroma alatt, több száz civil rekedt az acélműben. A civilek evakuálására irányuló kísérletek eddig rendre kudarcba fulladtak. Most azonban mintegy száz lakost sikerült kimenekíteni. Orosz és ukrán ellenőrzés alatt álló területekre egyaránt szállítottak civileket, köztük gyermekeket. Eddig főleg nőket és gyerekeket menekítettek ki, de több százan, köztük gyerekek vannak még az acélgyár bunkereiben.
Vira Hirics, a Szabad Európa (RFE/RL) ukrán munkatársa életét vesztette Kijevben, miután csütörtökön orosz légicsapás érte a házat, ahol lakott. Az 1967-ben született Vira Hirics 2018 februárjában kezdett dolgozni az RFE/RL ukrajnai szerkesztőségének. Ezt megelőzően az egyik piacvezető ukrán televíziós csatorna munkatársa volt.
Jamie Fly, az RFE/RL elnöke az újságírónő professzionalizmusát, munkája iránti elkötelezettségét, valamint kedvességét méltatta a tragédia utáni üzenetében. „Vira üzleti útra ment Kijevből, de nemrég hazatért, hogy ápolja idős szüleit. Közelmúltbeli Facebook-posztjában megosztotta, hogyan töltöttek szülei egy hónapot a kijevi régióban elszigetelve, elektromos áram és víz nélkülVira megbecsült munkatársunk volt, és nagyon fog hiányozni. Túlélték őt szülei és felnőtt fia is. Köszönöm az RFE/RL munkatársainak töretlen erőfeszítését, hogy bemutassák az igazságot erről az értelmetlen háborúról” – fogalmazott Jamie Fly.
Az orosz agresszió segített megteremteni Ukrajnában az össznemzeti egységet, mondta Fedinec Csilla Ukrajna-szakértő, a Társadalomtudományi Kutatóközpont főmunkatársa a Szabad Európának. Szerinte a káoszban bekövetkezett a katarzis, amiből kinőhet a modern, jól szervezett állam. Az ukrán gazdaság potenciáljának hasznosításáért indítandó verseny a világ rendje és csak az orosz katonaságtól mentes, kontinentális Ukrajna lehetséges, minden más forgatókönyv lezárhatatlanná teszi a konfliktust, mondta Fedinec.
 
Minden negyedik magasan képzett szakápoló gondolkodik a felmondáson
Sokan annyira ki vannak égve, hogy nemcsak a jelenlegi munkahelyüket, de magát az egészségügyi pályát is el akarják hagyni – mondta a Szabad Európának Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. Az érdekképviselet nemrég készített egy felmérést, a magasabban képzett szakápolók közül minden negyedik mondta azt, hogy gondolkodik a távozáson. Május 31-ével megszűnik a felmondási tilalom az ágazatban.
Nem csak az orvosok béréhez viszonyítva keresnek keveset a szakápolók, nővérek, hanem a terheléshez, a munkakörülményekhez, a felelősséghez képest is alacsonyak, véli Soós aki szerint legalább ötvenszázalékos béremelésre lenne szükség.
 
Árstop: ötven kis benzinkút már biztosan beperli a magyar államot
Nem örültek a kis benzinkutak annak, hogy a kormány meghosszabbította az üzemanyagok esetében a 480 forintos hatósági árazást. A többségében családi vállalkozásban üzemelő kutak lassan fél éve veszteségesen üzemelnek. Jövő héten indulhatnak el a perek, eddig ötven benzinkút csatlakozott a csoportos beadványhoz.
Megérkezett a múlt havi villanyszámla. A korábbi 210 ezer forint helyett 465 ezret kell befizetnem, miközben a kút nem termel nyereséget” – mondta a Szabad Európának egy Heves megyei benzinkutas. Egy másik benzinkutas pedig arról beszélt, hogy ha még egyszer meghosszabbítják az árstopot, az végzetes lesz számára. „Ennél nagyobb pofátlanság nincs, miért a családi vállalkozók vérét szívják? Nem így kellene egy gazdaságot életben tartani, ez nem európai stílus”.
 
Podkastjainkból
Hodász atya: „Igazi politikai sikert Magyarországon a szorongásra alapozással lehet elérni” – A magyar társadalomban nagyon sok a lelki, mentális problémával küzdő, illetve traumatizált egyén, ezért igazi politikai sikert a szorongásra alapozással lehet elérni, amelyek a már bennünk meglévő alapvető szorongást még jobban felnagyítják, mondja Hodász András, katolikus pap.
Egyikhez sem úgy mentünk oda, hogy Kádár Jánost kell védened” – archív beszélgetés a III/III-as ügyosztályról. Kihallgatások, tanúverések, kikényszerített vallomások: ez ugrik be, ha a pártállami III/III-as ügyosztály nevét hallja az ember. Ebből semmi sem igaz – állította a Szabad Európa Rádió 1993. augusztus 1-jei műsorában Horváth József tábornok, az egység egykori vezetője, aki a működésükről beszélt.


Kellemes napot,
Keller-Alánt Ákos 

szabadeuropa@rferl.or  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése