2024. május 6., hétfő

BIBIRCSÓKOS KAPCSOLATOK

 A VMSZ és a fantompártok szemfényvesztő kirukkolása

Szmieskó Zoltán (MEP), Pásztor Bálint (VMSZ),
Csorba Béla VMDP) és Juhász Bálint (VMSZ)
(Fotó: Pannon RTV)

Június 2-án helyhatósági választások lesznek Vajdaságban, Belgrádban és azokban a szerbiai önkormányzatokban, amelyekben erre 2023. december 17-én nem került sor.
Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) dinasztiás elnöke és Juhász Bálint, a Tartományi Képviselőház április 25-én megválasztott elnöke (aki még a párt Intéző Bizottságának is az elnöke), Csorba Bélával, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) és Szmieskó Zoltánnal, a Magyar Egység Párt (MEP) elnökével „egyeztetett” Szabadkán.


A VMSZ elnöke azt írta közösségi oldalán, hogy a magyar pártok továbbra is együtt! A bejegyzésben úgy fogalmazott, minden erőnket a lehető legerősebb helyi képviselet biztosítására kell összpontosítanunk. A tavalyi parlamenti választások eredményei is megmutatták, hogy így kell. Az összefogást 16 évvel ezelőtt Pásztor István (a tavaly október 30-án elhunyt apja – B.A.) kezdeményezte. Túl nagy a tét ahhoz, hogy ez továbbra is ne így legyen – írta Pásztor Bálint.
– Ott a helyünk az életkörülményeinket befolyásoló önkormányzati döntések meghozatalában. Nem mindegy, hány képviselője lesz közösségünknek, és hány lehetne. Minden június 2-án megszerzett mandátum számít! – írja bejegyzésében Pásztor Bálint[1].

A következő önkormányzati választások rendkívül fontosak a VMSZ, vagyis a Vajdasági Magyar Szégyenpárt részére, amelyeken Pásztor Bálintnak ismét bizonyítani kell.
Az apja pártelnöki székét megöröklő junior Pásztor a közösségi oldalán számolt be, hogy április 25-én a Karmelita kolostorban járt, ahol Orbán Viktor miniszterelnök fogadta.
– Ismertettem céljainkat a június 2-ai önkormányzati választásokon és elmondtam, hogy a magyarországi (június 9-ei – B.A.) európai parlamenti választások eredményessége érdekében minden tőlünk telhetőt megteszünk. Beszéltünk a gazdaságfejlesztési program folytatásának és a határ átjárhatósága megkönnyítésének szükségességéről – áll a Facebookon közzétett bejegyzésében[2].

A junior Pásztor kapkod most (érthetően) fűhöz-fához, hiszen mindkét választáson ismét bizonyítania kell Orbán Viktor előtt, akinek a „trónja” időközben igencsak megingott. Magyar Péter Tisza-pártja kiszabadította a szellemet a palackból, óriási népszerűségnek örvend, amit bizonyítanak az általa összehívott tüntetések, az országjáró körútján tapasztalt érdeklődés.
Vajdaságban azonban még a régi lapokkal játszanak. Nem kétséges, hogy újabb összegek folynak be Magyarországról a VMSZ-nek „a választások megszervezésére”.
Így kerül(hetet)t sor a junior Pásztornak a VMDP és a MEP elnökével való borvirágos találkozójára is. A „minden mandátum számít!” jelszóval elővették annak a két fantompártnak a vezetőjét is a naftalinból, amely pártokról huzamosabb ideje semmit nem hallani, életjelet sem adnak. Az kérdés, van-e egyáltalán tagságuk, és hogy (a papíron kívül) egyáltalán léteznek-e még?

Ugyan ki emlékszik még Szmieskó Zoltánra, a MEP elnökére és a pártjára? A szervezet közösségi oldalán[3] nem találni semmilyen újabb információt a tevékenységéről. Legutóbbi közgyűlését a párt 2013. április 21-én tartotta „52 küldött részvételével”[4]. Ebből csak azt a következtetést lehet levonni, hogy nincsen törvényes vezetősége, és hogy megszűnt létezni. (Közgyűlést legalább négyévenként kell tartani!)
Most Pásztor Bálint felveri a semmit habnak: a VMSZ Óbecsén (ahol a MEP székhelye van/volt) a VMDP-vel és a MEP-el közösen indul, teljes listával, azaz 36 jelölttel vesz részt a június 2-i helyhatósági választáson. Ennek a koalíciónak jelenleg 11 képviselője van a képviselő-testületben[5].
A Kiss Igor (Csorbáék egykori „becsei reménysége”) vezette „óbecsei magyar lista” jól mutatja, hogy a VMSZ valójában megalázza a koalíciós partnereit. A VMDP jelöltje (Rab Virág Éva) a 9. helyre, a MEP jelöltje (Romoda Ferenc) pedig a 10. és a 23. (Novák József) a névsoron[6], nem pedig a 2. és a 3. helyen, ahogy azt a tisztesség (egyenrangú partnerek esetén) megkövetelte volna.

Szánalmas, hogy a Junior előcitálta(tta) Csorba Bélát, a VMDP hajdanán karakán vezetőjét is, aki öregkorára ugyancsak kicsorbította néhai Új Symposionos ellenzéki fenegyerek-mivoltát. Öreg napjaira (f)eladta elveit. Eszközökben nem válogat, még látszatmunkára is vállalkozik, csak hogy a VMSZ-nek szolgáljon, annak a pártnak, amelyiket korábban rendszeresen és keményen bírált. Annál furcsább mindez, mert nemrég még a kórházban kezelték[7].
A valamikor tömeges VMDP már a saját székhelyén, Temerinben sem képes önállóan indulni, hanem a VMSZ listáján[8]! A választásokon minden bizonnyal ugyanolyan megalázó szerepe lesz, mint a MEP-nek Óbecsén.

Információim szerint, az ugyancsak óbecsei székhelyű Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) nem
indul önállóan ebben a városban a helyhatósági választásokon.
A vajdasági magyar választópolgárok inerciából ismét a VMSZ-re, a múltra fognak szavazni, remélve Orbán Viktor lekenyerező politikájának folytatását. Nem tudnak semmit arról, hogy a változások beindultak, és a gátlástalan haszonlesés nem méltó hozzájuk.

A VMSZ, a VMDP és a MEP vezetői is sajnos egy retrográd politika szekerét iparkodnak tolni, nem a magyar közösség, hanem „stratégiai partnerük”, a letűnésre/bukásra ítélt Szerb Haladó Párt (SNS) érdekeit képviselik.
Közösségünk tragédiája, hogy nincs alternatíva, nincsen egyetlen olyan másik magyar párt, se karizmatikus vezető, aki a közösség érdekeit képviselné, aki irányt mutatna! Pásztor Bálint a szerb parlamentben május 2-án Szerbia „eddig legreakciósabb kormányára”[9] igennel szavazott. Shaip Kamberi, a Demokratikus Cselekvés Párt – Az albánok politikai harca folytatódik nevű lista képviselője ugyanakkor nem vett részt a szavazáson!

A Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) a december 17-ei előrehozott választásokkal kapcsolatos ajánlásaiból szinte semmi nem valósult meg. A választási feltételek nem javultak, hanem „rosszabbak, mint decemberben[10]”.
Szabadkán például – a helyi Szabadság és Igazság Párt (SSP) adatai szerint – „a mai napig 126 ezer polgárt tartanak nyilván a választói névjegyzékben, holott a népszámlálási eredmények alapján a városban 103 ezer szavazati joggal rendelkező felnőtt él”[11].
A június 2-ai választásokról is már előre el lehet mondani, hogy nem lesznek tisztességek! A szerbiai politikai válság folytatódik és mélyül!

A VMSZ, a VMDP és a MEP vezetőinek találkozóján fontos volt látszatot kelteni, demonstrálni, hogy a három párt „továbbra is együtt” van. Együtt, igen, a katasztrófában, amit a magyar közösségnek okoztak a néhai Pásztor István vezetésével az utóbbi 16 évben! A felelősségük is közös!

BOZÓKI Antal

__________
[1] Vajdasági magyar pártok egyeztetése Szabadkán. https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/29536/Vajdasagi-magyar-partok-egyeztetese-Szabadkan.html, 2024. április 25. 9:36, és P.E.: „A magyar pártok továbbra is együtt”. Magyar Szó, 2024. április 26. 4.
[2] KJ: Orbán Viktor a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét fogadta. https://index.hu/belfold/2024/04/26/orban-viktor-vajdasagi-magyar-szovetseg-karmelita-kolostor-pasztor-balint/, 2024.04.26. 10:24

[3] Magyar Egység Párt. http://www.mep.org.rs/index.php/hu/aktualis

[4] A Magyar Egység Párt közgyűlése. http://www.mep.org.rs/index.php/hu/82-vesti/86-a-magyar-egyseg-part-koezgyulese

[5] Kiss Igor vezeti az óbecsei magyar listát.
https://szmsz.press/2024/05/04/kiss-igor-vezeti-az-obecsei-magyar-listat/, 2024. máj. 4. 13:25

[6] Uo.

[7] Csorba Béla: A kórterem zugában. Magyar Szó, előretolt helyőrség, 2024. április 20. 16.

[8] TDL: Vitathatatlanok maradjanak a magyar érdekek! Magyar Szó, 2024. április 30. 11.

[9] (BBC) Srbija i politika: Izabrana nova Vlada Srbije, Miloš Vučević premijer [ Szerbia és a politika: Megválasztották Szerbia új kormányát, Miloš Vučević a miniszterelnök]. https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-68927828, 2024. április 30. – május 2.

[10] A szabadkai Szabadság és Igazság Párt nem vesz részt a választásokon. https://szmsz.press/2024/05/04/a-szabadkai-szabadsag-es-igazsag-part-nem-vesz-reszt-a-valasztasokon/, 2024. május 4. 12:59

[11] Uo.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése