2024. május 6., hétfő

Szakértő: Magyar Péter igyekszik felülemelkedni a szekértábor-logikán

A Szabad Európa honlapja

2024. május 6.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Magyar Péter pártja leginkább a DK-t veszélyezteti a fővárosban
Milbacher Dániel, a Polémia Intézet politikai tanácsadója szerint a kampányban versengő narratívák vannak. Míg a Fidesz kijelöli az ellenséget, majd betolja a gyurcsányista kategóriába, Magyar Péter igyekszik fölülemelkedni a szekértábor-logikán. A Tisza Párt fővárosi listájával és polgármesterjelöltjei indításával a DK-t veszélyezteti.

Szakértő: „Washingtonban borzolja a kedélyeket a szoros kínai–magyar kapcsolat”
Hszi Csin-ping kínai elnök május 8. és 10. között Magyarországra látogat. Az egyre szorosabb gazdasági kapcsolatokat egy új magyarországi autógyár bejelentésével emelheti új szintre a két állam. De mit jelent Magyarország nyugati szövetségeseinek Hszi magyarországi látogatása?

Kongó és Argentína szintje között a magyar sajtószabadság
Ismét tovább romlott a kormányoktól független szerkesztőségek helyzete átlagosan – áll az RSF 2024-es sajtószabadság-indexében. Ez döntően a politikai dimenzió miatt van így, az illiberális politikusok szerte a világon próbálják felvásárolni, anyagilag szétverni vagy elérhetetlenné tenni a tőlük független médiát. Magyarország pontszáma lényegében nem változott, azonban sok fejlődő országé bezuhant, így hazánk a 67. helyre lépett előre a vizsgált 180-ból.

Debrecenben hívta utcára az embereket Magyar Péter
Ötödször szervezett tömegdemonstrációt Magyar Péter, ezúttal anyák napjára, és nem a fővárosba, hanem Hajdú-Bihar vármegye székhelyére. Megtelt a Debreceni Református Nagytemplom előtti tér. Felszólalt a Tisza Párt két EP-képviselőjelöltje, Magyar Péter pedig sok egyéb mellett arról beszélt, hogy megyei listákat is állítanak, és egy bejátszás erejéig Orbán Viktor is "megszólalt".

Heti kampány-összefoglalónkban Magyar Péter és a DK kölcsönös vádaskodásáról, egyre érdekesebb közvélemény-kutatási eredményekrőlll és egy igazi (plakát)pusztítóról is írtunk.

„Az a kultúra él, amit mi megélünk” – Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője
Mi van Bach Goldberg-variációk című műve kottájának utolsó oldalán, és hogyan bukkant fel az egyik leghíresebb Bach-festményen egy előzőleg nem ismert kánon kottája? - többek között ezt is megtudjuk a Szelfi legfrissebb epizódjából, amelyben Tóth Árpád karnagy, zeneszerző, egyetemi és középiskolai tanár, a népszerű Csíkszerda közösségi kórus vezetője volt a vendég.

Brüsszeli fogyókúra: óriási ingatlanüzlet az európai negyedben
Huszonhárom irodaházon adott túl egyetlen, közel egymilliárd eurós pénzügyi tranzakció keretében az Európai Bizottság. A példátlan ingatlanüzlet az európai negyed revitalizálását és a fővárosba való jobb beillesztését célzó belga állami projekt része.

Hogyan tette fegyverré és használja az ukrajnai háború igazolására a Kreml az orosz történelmet?
Amikor nemrég Tucker Carlson az ukrajnai invázió okairól kérdezte Vlagyimir Putyint, az orosz vezető előadást tartott neki hazája történelméről. A 71 éves elnök mintegy húsz percen át sorolta a neveket és az évszámokat, visszamenve egészen a IX. századig.

Ezek az országok tiltották már be a TikTokot
A TikTok az amerikai hatóságok célkeresztjében van: egy új jogszabály országos betiltással fenyegeti, ha a kínai anyavállalat meg nem válik ottani eszközeitől. Ez lenne az eddigi legnagyobb csapás a népszerű videómegosztó alkalmazásra, amely már világszerte számos korlátozással szembesült.
 
Amit még tudni érdemes
2197 külföldi embercsempészt már biztosan kiengedett a magyar kormány a börtönökből (444)
Naponta egy külföldi embercsempészt biztosan „reintegrációs őrizetre
bocsátottak”
, azaz lényegében elengedtek a magyar börtönökből még idén is.

A kormány leleplezte a saját háborús propagandáját (HVG)
A propaganda szerint minden baj gyökere a háború, ha béke lenne, elérkezne a kánaán. Ehhez képest a kormány most kiadott konvergenciaprogramja szerint a béke mindössze 0,3 százalékponttal dobná meg a GDP-növekedést.

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért (G7)
Szlovákia annyira felkapott lett, hogy most már a határtól akár száz vagy annál is több kilométerre lakók is elkezdtek kijárni vásárolni.

Kórházakat vont végrehajtás alá a NAV, a jászberényiéről 57 millió forintot vett le (Népszava)
A lap két budapesti kórházat – a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelő Intézetet, valamint a Károlyi Sándort – is talált a NAV-nál a végrehajtási eljárás alatt álló adózók listájában.

 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése