2024. május 19., vasárnap

Deli Andor: „Vissza kell térítenünk Európát a helyes útra!”?

A „reálisan gondolkodó” EP-képviselő hattyúdala
E nihilo nihil (fit). Semmiből semmi sem (lesz).
Ovidius
 
Deli Andor és Kartali Róbert, a SZMR szerkesztője
Fotó: Deli Andor/Facebook


Az észszerű politika a célravezető címmel közli a Magyar Szó, vagyis a Pásztorpress a Deli Andorral, a Fidesz–KDNP–VMSZ európai parlamenti képviselőjével készített alákérdezős interjút (Kartali Róbert igyekezetével) a Szabadkai Magyar Rádió (SZMR) Napindító című május 13-ai műsorában az európai parlamenti választások tétjéről[1].

Deli Andor (Óbecse, 1977) értékelése szerint a tízéves európai parlamenti képviselősége alatt „nem jó irányba haladtak a dolgok Brüsszelben, elsősorban a válságkezelés nem volt megfelelő. Szavai szerint a háború lehetősége Damoklész kardjaként lebeg Európa felett, egyes vezetők kijelentései veszélyeztetik a kontinensen megszokott békét. Ennek függvényében akár azt is ki lehet jelenteni, hogy június 9-én háború és béke között választhatnak a polgárok, így a vajdasági kettős állampolgárok is”. – Az európai vezetők túlságosan könnyedén állnak hozzá ezekhez a dolgokhoz, magyarán, játszanak a tűzzel – fogalmazott Deli Andor – felmondva az elcsépelt fideszes leckét.
Az Orbán-kormány milliókat elfecsérlő propagandagépezettől vett fogással, a háborúval való riogatással akarja megnyerni a vajdasági magyar választópolgárokat is, hogy a Fidesz jelöltjeire és a Véemeszes bútordarabra, Vicsek Annamáriára szavazzanak június 9-én?

A migráció témájával kapcsolatban Deli Andor emlékeztetett arra, hogy „Brüsszel kezdetben befogadáspárti volt, jelenleg elsősorban a migrációs válság kezelésére, menedzselésére összpontosít a többség, de továbbra sem annak megállítására”.
Arról azonban egy árva szót nem mondott, hogy a migránsok a közelmúltig rettegésben tartották a határmenti, többségében magyarok lakta vajdasági települések lakóit! Sokan emiatt hatalmas anyagi kárt szenvedtek és el is költöztek a térségből. Pásztor István, a VMSZ 2023. október 30-én elhunyt elnöke azonban – annak ellenére, hogy erre írásban is felkérték[2] – még a Tartományi Biztonsági Tanácsot sem tartotta szükségesnek összehívni, pedig annak is elnöke volt! Ezért is Brüsszel okolható, Deli úr?

A bővítéspolitika tekintetében Deli Andor „kiábrándítónak nevezte az elmúlt tíz évet”, ami alatt „csupán kis előrelépés történt”.
– Szerbia esetében számos fejezet megnyílt, és vannak megnyitásra kész klaszterek. Ugyanakkor az Oroszország elleni szankciókhoz hasonló (pontosabban azok Szerbia által való elutasítása miatt!!! – B.A.) nagypolitikai okokból kifolyólag a megnyitás ellenállásba ütközik a tagállamok részéről. Jelen állás szerint nem tudom, hogy reménykedhetünk-e gyors változásban. Az viszont biztató, hogy a gazdasági ága a történetnek működik, az Európai Bizottság a Nyugat-Balkán számára készített egy 6 milliárd euró értékű befektetési csomagot, azaz növekedési eszközt, ami ősztől kezdődően valószínűleg folyósításra is kerül – magyarázta (volna) a mandátuma végén járó EP-képviselő, de nem mondta, Szerbia csak az Európai Unió anyagi támogatásában érdekelt!

Deli egyelten szóval nem említette, hogy Szerbia esetében miért „csupán kis előrelépés történt” az ország integrációs folyamatában. Mit tett, pontosabban mit nem tett meg Szerbia az EU-hoz való gyorsabb csatlakozása érdekében?
A képviselő szavaiból ismét csak az tűnik ki, Brüsszel a hibás azért is, hogy Szerbia úgyszólván semmit nem tett a csatlakozási követelmények teljesítése és a szükséges reformok elvégzése területén.
A keményfejű Deli számára a brüsszeli tíz év sem volt elég, hogy tájékozódjon: az uniós tagság bizonyos követelmények, elsősorban a koppenhágai kritériumok teljesítéséhez van kötve! 
„A kritériumok a következők: 
– a demokráciát, a jogállam és az emberi jogok érvényesülését garantáló intézmények stabilitása, a kisebbségi jogok tiszteletben tartása és védelme;
– működő piacgazdaság és képesség az Unión belüli versenyviszonyokkal és piaci erőkkel való megbirkózásra;
– a tagsággal járó kötelezettségek teljesítésére – és ennek részeként az uniós jogot képező szabályok, standardok és szakpolitikák (a közösségi vívmányok) hatékony végrehajtására – való képesség, valamint a politikai, gazdasági és monetáris unió célkitűzéseinek vállalása[3].”
Mit teljesített ezekből Szerbia?

Úgy tűnik, igyekezett Deli arról sem tájékozódni, hogy Szerbiában milyenek a politikai viszonyok, hogy 29 európai és ázsiai ország közül – amelyekben felmérés készült – „Szerbiában hanyatlik leginkább a demokrácia”[4], hogy „az ország történelmi hanyatlást élt át Aleksandar Vučić elnök 2023-as hatalommegszilárdítási erőfeszítései miatt”[5] (amit a VMSZ-es képviselők is hathatósan segítettek), hogy Szerbiában sérülnek az egyes alapvető jogok, hogy az országban a médiaszabadság 2002 óta a legalacsonyabb szintre esett[6], hogy állandó politikai feszültség alakult ki az országban, ami szinte a rendkívüli állapottal határos, hogy… Persze, ezért is Brüsszel okolható!?

A kérdésre, hogy milyen EP-képviselőkre lenne szükség a következő hatalmi ciklusban, a képviselő megjegyezte: realista és racionalista képviselőkre, akik két lábbal állnak a földön. Az elmúlt időszakban jellemző finomkezűség, glaszékesztyűben való problémakezelés jelen körülmények között nem működőképes – jegyezte meg.
Kétségtelen, a néhai Pásztor István diákja Deli, hisz a mester is nagy realista volt, csak ő „életszerűnek” nevezte mindazt az árulást, gyalázatot, amit véghezvitt, kitaposva az utat a Šešeljhez vezető listákig.
Egy hurrikánnal felért ez az „életszerűség”: 70 ezer vajdasági magyar tűnt el 10 év alatt, Vajdasági Magyar Egyetem helyett élettársa, Lovas Ildikó – Pásztor szerint rendkívüli bátorsággal – Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központot (VM4K-t, akárcsak a Bányai Emlékházat[7]) hozott létre diktátori „befolyásolási” mániájában, amit azóta – szintén nagy bátorsággal, de magyarázat nélkül – Pásztor Bálint képletes vonata Lovassal együtt elütött. Eltűnt a VMSZ egyik legnagyobb közéleti teljesítményének titulált, az pásztori életszerűség jegyében és a szakmai ellenvélemények dacára létrehozott „intézmény”! Ezt a fajta racionalitást, közösségrombolást és közvagyonszórást kellene most megint megszilárdítaniuk Deli szerint a vajdasági magyaroknak.

– A vajdasági kettős állampolgároknak nem lenne szabad elszalasztaniuk a lehetőséget, hogy szavazatukkal befolyásolják a folyamatokat az EU-ban. A brüsszeli folyamatok előbb vagy utóbb Szerbiában és Vajdaságban is éreztethetik hatásukat, így volt ez például a migrációs válság vonatkozásában is. Ezért kell erősítenünk a reálisan gondolkodókat, azt a fajta politikát, amit a Fidesz–KDNP is képviselt, képvisel, és képvisel a továbbiakban is – nyilatkozta Deli Andor, „aki arra buzdítja a kettős állampolgárokat Vajdaságban, hogy éljenek a szavazás lehetőségével”. Mert ugye „vissza kell térítenünk Európát a helyes útra!
Hogy ez sikerül-e vagy sem – ez az Európai Parlamenti választások igazi tétje!” – figyelmeztet Deli a közösségi hálón[8].

Deli Andor vendégeskedése VMSZ házi rádiójának is nevezett Szabadkai Magyar Rádióban jól illeszkedik a párt nyomasztóan iskolás választási propagandájába, a hallgatóság bárgyú félretájékoztatásába!
A Brüsszelben „megtollasodott” képviselő (aki a néhai Pásztor István Ábel fiát és Petra menyét is alkalmazta az irodájában[9]) ezúttal is bizonyságot tett arról, hogy a Fidesz–KDNP–VMSZ szürke katonája, akinek nincsen önálló véleménye, elképzelése a szerbiai politikai helyzetről, a vajdasági magyar közösséggel a képviselősége alatt történt változásokról és a felgyülemlett problémák megoldásáról.

Az interjúban egyébként a magyar közösség problémáit meg sem említette, de a szerkesztő sem kérdezte. Tízévi sikertelen EP-képviselősége alatt nem a vajdasági magyar közösség érdekeit, hanem a Fidesz és a VMSZ (pontosabban a néhai Pásztor István) téves, a közösségre káros politikáját képviselte.
A szerkesztő kérdésére, hogy „mik a további tervei”, Deli nem adott határozott választ. – A kifutó mandátum még most július közepéig tart, az alakuló ülésig új (parlamenti – B.A.) összetétel lesz. Ami pedig a jövőt illeti, nagyon sok mindenről lehetne beszélni, ugyanakkor a jelen állás szerint azt mondhatom, hogy hasonló témakörökkel - legyen szó magyar ügyekről, bővítésről, a közlekedés területéről - szeretnék talán tovább foglalkozni, azzal, hogy más módon, más tisztségben”[10]. – Tehát itthon folytatja a vajdasági magyar érdekképviseletet? – Ez sem biztos még, a helyszín is még kialakulóban van – válaszolta Deli[11].
Ugyan milyen tisztséget dob neki koncul, mivel buktatja felfelé a Fidesz–KDNP–VMSZ a zsíros EP képviselői fizetés után – ahol lehet majd folytatni a semmittevést?

BOZÓKI Antal

[1] Az észszerű politika a célravezető. Magyar Szó, 2024. május 14. 4., és/vagy https://www.magyarszo.rs/kozelet/valasztasok/a.308522/Az-eszszeru-politika-a-celravezeto, 2024. május 14. 11:38, és 2024-05-13 Napindító 9-10https://www.mixcloud.com/szmr/2024-05-13-napind%C3%ADt%C3%B3-9-10/. 08:16-29:36
[2] Csonka: Pásztor István hívja össze a közbiztonság tanácsot! https://podcast.szabadmagyarszo.com/podcast/csonka-pasztor-istvan-hivja-ossze-a-kozbiztonsag-tanacsot-2020-februar-5/, 2020. február 5.
Lásd még a Pásztorokra nincs szükség! https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=15700, 2023. augusztus 6., és az „Eltökélt és kitartó” – a semmittevésben! c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=15740, 2023. augusztus 21.
[3] Csatlakozási kritériumok (koppenhágai kritériumok). https://eur-lex.europa.eu/HU/legal-content/glossary/accession-criteria-copenhagen-criteria.html
[4] Bővebben lásd a „Szerbiában hanyatlik leginkább a demokrácia”! c. írásomban. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16288, 2024. április 25.
[5] Uo.
[6] Bővebben lásd A médiaszabadság Szerbiában 2002 óta a legalacsonyabb szintre esett c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16327, 2024. május 13.
[7] Tóth Tibor: Átadták a Bányai János Irodalmi Alapítvány és Emlékház épületét. Hét Nap, LXXV. évf. LXXV. évf. 25. szám. https://hetnap.rs/cikk/atadtak-a-Banyai-Janos-Irodalmi-Alapitvany-es-Emlekhaz-epuletet-31873.html, 2020. június 18.
[8] Deli Andor: Vissza kell térítenünk Európát a helyes útra! https://www.facebook.com/deliandor/?locale=sw_KE, 2024. május 13. 9:55
[9] Andor deli. Accredited assistants, Accredited assistants (grouping). https://www.europarl.europa.eu/meps/en/124714/ANDOR_DELI/assistants#detailedcardmep
[10] Napindító, az 1-es jegyzetben.
[11] Uo.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése