2024. május 15., szerda

Napi 16 ezer eurós pénzbüntetést szabhat ki az EU bírósága Magyarországra, de csak a választás után

A Szabad Európa honlapja

2024. május 15.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Az EP-választások után ítélkezhet az EU bírósága a magyar pénzbírságról
A Szabad Európa információi szerint június 13-ra tűzte ki az ítélethozatalt az Európai Bíróság a magyar menekültügyi rendszert elmarasztaló korábbi luxembourgi ítélet végrehajtásának elmulasztása miatt kiszabandó átalány- és napi pénzbírságról.

Iskolás gyerekekről osztott meg fotókat a DK és a Momentum politikusa
Kampányidőszak van, a politikusok be is vették az iskolákat. Áprilisban egy fideszes képviselőről írtuk meg, hogy óvodában kampányolt, most pedig ellenzéki politikusok fotózkodtak iskolás gyerekekkel. A politológus szerint mindebben benne van a paternalista politikai kultúra, a leereszkedés is, nemcsak a gyermekek, hanem képletesen a választópolgárok fejét is megsimogató, atyáskodó magatartás.

Újabb sajtópereket veszített Spar-ügyben Orbán Viktor
Az RTL és a Magyar Narancs szerkesztősége ellen indított eljárásban a két hírportál javára ítélt a Fidesz elnökével szemben első fokon a Fővárosi Törvényszék. Orbán Viktor olyan szerkesztőségeket perelt be, amelyek szemléztek a SPAR vezérigazgatójával egy osztrák lapban megjelent interjút.

Alkotmányjogász a nemdemokráciákról: „A gyógyulás csak nagy fájdalmak és veszteségek árán lesz lehetséges”
„A modern autokraták igyekeznek demokratának és jogtisztelőnek látszani” – jelentette ki Tóth Gábor Attila a frissen megjelent, Nemdemokrácia – Az alkotmányjogi patológia és terápia alapjai című könyve kapcsán készült interjúnkban. Az illiberális rezsim szerinte nem demokrácia, csak színleli azt, miközben hagyományos önkényuralmi jellemzői vannak. Szó esik továbbá a progresszió és a konzervativizmus, valamint a liberalizmus és a demokrácia arányairól, a gonosz jogról és a demokrácia haldoklásának stációiról.

A georgiai parlament a tömeges tiltakozások dacára elfogadta a vitatott „külföldiügynök-törvényt”
Georgia parlamentje kedden megszavazta a vitatott „külföldiügynök-törvényt”. A tervezet ellen hetekig tüntettek azok, akik szerint az elfogadott jogszabály egy elnyomó oroszországi törvény tükörképeként az ország euroatlanti integrációját fenyegeti.

Az izraeli erők visszatérnek a régi gázai hadszínterekre; kétségek a háború célja körül
Hét hónappal a háború kezdete után az izraeli csapatok ismét a Gázai övezet északi részén harcolnak, olyan területeken, amelyeket hónapokkal ezelőtt meg kellett volna tisztítaniuk. Egyre több a kérdés a kormány kinyilvánított célja, a Hamász felszámolása körül.

Blinken Kijevben erősíti meg az amerikai támogatást az előrenyomuló oroszokkal szemben
Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden váratlan látogatásra érkezett Kijevbe, hogy biztosítsa az egyre hevesebb orosz támadások ellen védekező Ukrajnát az amerikai támogatásról.
 
Amit még tudni érdemes
Fényűző ingatlanokat vett Dubajban egy cég, amely mögött a Matolcsy-kör tűnik fel (Direkt36)
Egy nemzetközi tényfeltáró projekt kiderítette, hogy egy Matolcsy Ádám köréhez kötődő cég vett meg több dubaji ingatlant, köztük több mint egymilliárd forintért a One at Palm Jumeirah tengerre néző, 286 négyzetméteres luxusapartmanját, amelyhez összesen 50 négyzetméternyi terasz is tartozik.

Az Orbán-kormány megfosztotta a tanárokat a közfeladatot ellátó személy minősítéstől (Népszava)
Ez a bántalmazási ügyekre is hatással lehet. Remélhetőleg csak egy hibáról van szó. 

Közel hetven fideszes jelölt járt a Megafon képzésein, mielőtt elindult az önkormányzati választáson (Lakmusz)
Országszerte több mint 430 ember vett részt a Megafon képzésein - a tanfolyamokon készült képekről beazonosították, kik voltak ők.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése