2024. május 7., kedd

Nem zárható ki az orosz áttörés Ukrajnában, a támogatások késése óriási veszteségeket okozott

A Szabad Európa honlapja

2024. május 7.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Ukrajnának idén az is siker, ha nem veszít jelentős területeket – Demkó Attila és Rácz András a háború kilátásairól
Idén marad a magas intenzitású háború Ukrajnában. Jelenleg mindkét fél úgy érzi, a háborús eszközök a legmegfelelőbbek politikai céljaihoz – mondta a Szabad Európa podcastjában Rácz András. Demkó Attila szerint romlani fog a helyzet a fronton ukrán szempontból, egy orosz áttörés sem zárható ki. A két szakértővel beszéltük át a háború jelenlegi állását és az idén még várható fejleményeket.

Szijjártó Péter álhírnek nevezte, hogy Pécsre utazna Hszi Csin-ping
A Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetőjének nyilatkozata szerint többek között akár a mi korábbi cikkünk miatt is meghiúsulhatott a Great Wall Motors baranyai beruházása. Ugyanakkor a kínai államfő Pécsre tervezett látogatásáról korábban a közmédia is beszámolt, viszont ezt azóta törölték a hirado.hu tudósításából.

Szijjártó Péter azt is bejelentette, hogy Magyarország és Örményország nagykövetséget nyit rövidesen egymás fővárosában, s közvetlen repülőjárat is lesz Budapest és Jereván között. Minderre másfél évvel azután kerül sor, hogy megkezdődött az Örményország által a baltás gyilkos kiadása miatt megszakított diplomáciai kapcsolatok helyreállítása.

Az EU hamarosan lezárhatja a jogállamisági eljárást Lengyelországgal szemben
Az Európai Bizottság hat év után kezdeményezni fogja az alapszerződés hetes cikkelye szerinti eljárás lezárását, ugyanis úgy látja, hogy már nem áll fenn a jogállamisági elvek súlyos megsértésének veszélye Lengyelországban. Hasonló eljárás folyik Magyarország ellen is 2018 óta, hazánk esetében azonban nincs a láthatáron a mechanizmus lezárása.

A kínai elnök európai körútra indult, fontosabb szerepre törve az ukrajnai konfliktusban
Hszi Csin-ping Franciaországba, Szerbiába és Magyarországra látogat. Főként gazdasági kérdésekről, az Európai Unió és Kína között egyre élesedő kereskedelmi feszültségekről lesz szó, de az ukrajnai háború is hangsúlyosan szerepel majd a napirenden, különösképp a kínai elnök párizsi állomásán, ahol szó volt a június közepére tervezett svájci békekonferenciáról is.

Harcászati nukleáris készültségi tesztet hajtanak végre Oroszországban
A fő cél annak a biztosítása, hogy az orosz hadsereg készen álljon a taktikai atomfegyverek bevetésére szükség esetén. A hadgyakorlatot Vlagyimir Putyin elnök rendelte el, válaszul a „nyugati tisztségviselők provokatív nyilatkozataira és fenyegetéseire”.

Izrael elrendelte a lakosság átmeneti evakuálását Rafah egyes részeiből
A zsidó állam hadereje civilek tízezreinek kimenekítésébe kezdett a Gázai övezet legdélibb, még el nem foglalt nagyvárosából, ami azt jelzi, hogy küszöbön állhat a rég tervezett szárazföldi offenzíva.
 
Amit még tudni érdemes
Volt egy ötlet az oroszok kiszorítására a paksi bővítésből, de elbukott Orbánon (Direkt36)
A paksi bővítésért felelős állami szereplők körében formálódni kezdett egy olyan elképzelés, amely az oroszok lassú kiszorítását is eredményezhette volna. Az elgondolásból azonban néhány hét vacillálás után végül nem lett semmi, miután a miniszterelnök nemet mondott rá.

Úgy hirdet „családbarát” adópolitikát a kormány, hogy hagyja elértéktelenedni az adókedvezményeket (444)
Miközben a kormány előszeretettel hangoztatja célját, miszerint a gyermekvállalás ne legyen extra teher a családok költségvetésében, hagyja elinflálódni a meglévő családi adókedvezményeket.

Rezsivédelem: miért nem kíméli a kormány az átlag felett fogyasztókat? (24.hu)
A kormány továbbra sem kívánja feloldani a rezsicsökkentés korlátozását, noha jelenleg szinte ugyanakkora a piaci gázár, mint a 102 forintos hazai rezsicsökkentett ár. Ehhez képest az átlag felett fogyasztók továbbra is ennek több mint a hétszeresét fizetik meg.

30 milliárd forintért vásárolt be külföldi ingatlanokból az Orbán-kormány (RTL)
A megvásárolt épületek között palota és kúria is található, a legtöbb ingatlant valamilyen külképviseleti vagy kulturális feladatra használják.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése