2024. május 5., vasárnap

Hogyan teszik tönkre a múlt nacionalista szellemei a Nyugat-Balkán jövőjét

 Hogyan teszik tönkre a múlt nacionalista szellemei a Nyugat-Balkán jövőjét

A múltból itt maradt nacionalisták, mint Vučić és Dodik, tönkreteszik a Nyugat-Balkán jövőjét. Erre figyelmeztet Vedran Džihić, az Osztrák Nemzetközi Politikai Intézet vezető kutatója, a Bécsi Egyetem tanára a Der Standardban. 

 

Az apropót az adja, hogy az ENSZ-Közgyűlés hamarosan határozatban kíván emlékeztetni a srebrenicai mészárlásra, amelynek során a szerb Mladić tábornok csapatai csaknem 30 éve jó 8300 bosnyák férfit öltek le.

Ezért az évforduló a világszervezet készülő döntése értelmében figyelmeztetés lenne a civilizáció számára, hiszen ekkora népirtás a 2. világháború óta nem játszódott le a kontinensen. Csakhogy Vučić és Dodik kizárólag gyűlölettel és rasszizmussal képes reagálni. Az ő palettájukról már régóta hiányzik az emberség és a lelkiismeret.

Kizárólag kőkemény hatalmi politikában tudnak gondolkodni, csakis a saját érdekeiket képesek követni, hogy egész nemzeteket tartsanak továbbra is transzban. A közvéleményt elbódítja az uszítás lármája és az állandó fenyegetettség érzete.  A politika a nacionalizmus, a hatalmi megszállottság illúziója lett.

Az ENSZ arra akarja felhívni a figyelmet, milyen veszélyes, ha tagadjuk a népirtást, ám ez utat nyit a balkáni politikai mélységeibe, ahol már régóta tragikus realitás a történelmi revizionizmus. Senki sem kívánja a szerbeket kollektívan felelőssé tenni a történtekért, a címkézés az olyanok bűne, mint Vučić és Dodik. Utóbbi saját kormányzati csődjéről és korrupciós ügyeiről igyekszik ily módon elterelni a figyelmet.

A szerb elnök sokkal rafináltabb, hintapolitikát folytan Oroszország, Kína, illetve a Nyugat között. Hogy az Amerika által listára tett nacionalista és oroszbarát Vulint bevette a kormányba, az olyan, mintha a középső ujját mutatná fel a demokráciáknak. De Szerbiában vannak erők, amelyek nyílt, liberális és az emberi jogokra épülő régiót akarnak, bár kisebbségre szorultak.

A Nyugatnak gyorsan ki kell találnia, mitévő legyen a térséggel, és támogatnia kell az előbb említett köröket. Ahelyett hogy újabb rossz kompromisszumokat kötne a Vučićokkal és Dodikokkal.

 
2024. május 5.
https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=itthon&hir=16308

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése