2024. június 20. 9:21

Kevés az olyan helyi média, amely a nyilvánosság érdekében tudósít, sok viszont az olyan, amely valójában nem tájékoztatási eszköz, hanem „kormányzó pártok hirdetőtáblája”, mondta Újvidéken Maja Savić, a Magločistač portál topolyai tudósítója.

„Vannak olyan médiák, amelyek valójában nem is médiák, hanem a topolyai kormánypártok, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt faliújságai” – mondta Maja Savić a Vajdasági Újságírók Független Egyesülete által szervezett Médiahéten, írja a Magločistač.

Hozzátette, ez egy olyan téma, amelyről nem beszélnek, de problémát jelez, hiszen „lehetetlen olyan beszélgetőpartnereket találni, akik beszélnének erről”.

„Mindenki fél megszólalni. Kisebb közösségekben automatikusan ellenségnek bélyegeznek, ha rámutat az ember a fennálló problémákra” – mondta Maja Savić.

Elmondása szerint Magločistač az egyetlen topolyai médium, amely közérdekű témákkal foglalkozik.

„Ezek gyakran olvasott szövegek, mert a polgároknak egyszerűen nincs független médiája, ahol tájékozódhatnának a településen fennálló problémákról” – mondta Maja Savić.

A Glas Šumadije portál szerkesztője, Jovanka Marović úgy értékelte, hogy a polgárok nagyon is tisztában vannak a helyi média fontosságával.

Kijelentette, hogy a polgárok folyamatosan hívják őket, hogy jelentsenek különféle problémákat, kérve, hogy a Glas Šumadija tegye közzé a történetüket, de a probléma megoldása nem a média feladata.

https://szmsz.press/2024/06/20/a-helyi-mediumok-a-vmsz-es-az-szhp-faliujsagai/