2024. június 14., péntek

Az Orbán-kormány külpolitikája rontja az esélyét annak, hogy a megcélzott EP-frakció befogadja

 A Szabad Európa honlapja

2024. június 14.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Nem hozta közelebb az új szélsőjobboldali frakcióalakítást az EP-választás
Három éve keres új EP-képviselőcsoportot a Fidesz; a most lezajlott választások sem segítették hozzá a megoldáshoz. Megtörtént a sokat emlegetett jobbra tolódás, de az új erőviszonyok nem a magyar kormánypártnak kedveznek. Közben Orbán érdeke az uniós intézmények mielőbbi felállítása.

„Példátlanul súlyos” magyar jogsértés példátlanul súlyos pénzbírsággal
Kétszázmillió euró átalányösszeget és a késedelem minden egyes napjára egymillió euró kényszerítő bírságot szabott ki csütörtökön az Európai Bíróság a magyar menekültügyi szabályokat elmarasztaló korábbi bírósági ítélet végre nem hajtása miatt. Orbán Viktor: A döntés felháborító és elfogadhatatlan.

Orosz Telegram-csoportban is toboroztak résztvevőket az idei Békemenetre
2022 óta először volt Békemenet Budapesten, amelyen a Fidesz vezetői mellett rengeteg kormányszimpatizáns vonult fel a NO WAR feliratú magyar zászlós molinó mögött. A piros-fehér-zöld lobogók alatt azonban vélhetően orosz állampolgárok is lehettek, akiket egy Венгрия, Будапешт и не только, vagyis Magyarország, Budapest és még sok minden más nevű Telegram-csatornán hívtak az eseményre, térképet is mellékelve, rajta a gyülekezés időpontjával.

A főpolgármester-választás megismétlését sürgeti Karácsony Gergely
Karácsony Gergely azt mondta: bármi lesz is az érvénytelen szavazatok újraszámlálásának eredménye, meg fogja támadni, mert úgy véli, semmilyen, a jogállamisági elveket biztosító garancia nem valósult meg, a választási bizottság nem a lezárt szavazóurnákat rendelte be; könnyű egy tollvonással érvényes szavazatot csinálni az érvénytelenből.

Kisebb arányban voksoltak a levélszavazó határon túli magyarok, mint 2019-ben
A regisztráltaknak valamivel több mint fele szavazott, ami magasabb részvétel, mint az itthoni, de a kisebbségi magyaroknak csak kisebb része. Míg 2019-ben a regisztráltak 57, most csak 52 százaléka voksolt. A Fideszre a szokásos 93-94 százaléknál valamivel kevesebben, második itt is a Tisza Párt lett. A Nemzeti Választási Iroda összegezte a levélszavazatokat.

Euro 2024 – Románia, Ukrajna, Szerbia és Georgia a górcső alatt
Pénteken kezdődik a labdarúgó-Európa-bajnokság, Európa legnagyobb futballünnepe. Egy hónapon keresztül 24 nemzeti válogatott küzd egymással összesen 51 mérkőzésen, tíz stadionban. A büszke házigazda Németország. Vajon a Real Madrid új sztárja, Kylian Mbappé vezette francia szupercsapat nyeri meg a tornát, vagy a címvédő Olaszország megtartja a trófeát?

Elutasította Karsai Dániel beadványát a strasbourgi bíróság; az alkotmányjogász nem adja fel
Csütörtökön hozta nyilvánosságra döntését az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Karsai Dániel alkotmányjogász keresete ügyében. Az indokolás szerint a bírák 6:1 arányban nem találták megalapozottnak a magánélethez való jog sérelmét, a benyújtott panaszok többségét egyhangúlag elfogadhatatlannak találták. Senki ne aggódjon, megyünk tovább – reagált a döntésre Karsai Dániel.

A NATO védelmi miniszterei új biztonsági és kiképzési támogatási tervet dolgoztak ki Ukrajnának
A NATO védelmi miniszterei csütörtökön abban a reményben gyűltek össze, hogy meg tudnak állapodni a tervről, amely hosszú távú biztonsági segítséget és katonai kiképzést biztosít Ukrajnának. A magyar kormány megígérte, hogy nem emel vétót, ha nem kényszerítik arra, hogy részt vállaljon a tervben.

A G7 többmilliárdos hitelről döntött Kijevnek a befagyasztott orosz eszközök révén – de hogyan valósítja meg?
A G7 országcsoport gazdag demokráciáinak vezetői megállapodtak abban, hogy ötvenmilliárd dolláros kölcsönt hoznak tető alá Ukrajna túlélésért vívott harcának segítésére. Ennek fedezete a befagyasztott orosz jegybanki eszközök profitja után járó kamat lenne.
 
Amit még tudni érdemes
Rogán Antal: Szinte mindent láthatok, ha akarok (444)
Csütörtökön hosszabb interjút adott a 444-nek a többek között a kormányzati kommunikációért és a nemzetbiztonságért is felelős Rogán Antal. Ez azután történhetett meg, hogy a lap munkatársai Londonban találkoztak a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterrel, méghozzá a június 1-jei budapesti Békemenet estéjén.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése