2024. június 13., csütörtök

Orbánnak nem sikerült bevennie Brüsszelt, és udvarolnia kell az ECR-nek is

A Szabad Európa honlapja

2024. június 13.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Nehéz partnerkeresés vár Orbán EP-delegációjára
A szuverenistáknak ugyan nem sikerült kiforgatniuk a sarkából Brüsszelt, de létszámbeli gyarapodásuk hatására az Európa-párti, progresszív centrum még jobban összezárhatja sorait, aminek első gyümölcse a váratlanul gyors és sima megállapodás lehet az uniós intézmények új vezetőiről.

Határon túl is a veszéllyel kampányoltak: az RMDSZ rekordot döntött, a szlovákiai Magyar Szövetség nem szerzett EP-mandátumot
Az egyik ellenség bevált, a másik nem. Szlovákiában etnikai béke van, a Fidesz-témákkal kampányolás pedig nem hozott sikert a magyar pártnak. A romániai RMDSZ-nek viszont bejött a szélsőséges román nacionalista párttal való riogatás – amelyik ugyanabba az EP-frakcióba tart, ahová a Fidesz.

A két kisebbségi magyar párt vezetőjével interjút is készítettünk. Berényi Józsefnek, a szlovákiai Magyar Szövetség listavezetőjének nem sikerült a mandátumszerzés. Az RMDSZ – amelynek az elnökével, Kelemen Hunorral beszélgettünk – az elmúlt húsz év legjobb eredményét érte el.

Kizárni nem fogják Magyarországot a B9-ből, de ami jöhet, annak sem fog a kormány örülni
Nem nagyon van intézményes lehetőség arra, hogy kizárják Magyarországot a NATO keleti szárnyán fekvő országokat tömörítő, bukaresti kilencek nevű csoportból – mondta több, egymástól független forrás a Szabad Európának annak kapcsán, hogy a Financial Times kedden erről cikkezett. A formáció viszont kibővülhet Svédországgal és Finnországgal.

Eközben arról is beszámoltunk a NATO-főtitkár budapesti látogatását követően, hogy a jelek szerint sikerült előre megtalálni a kompromisszumot az észak-atlanti katonai szövetség fokozottabb ukrajnai szerepvállalásával kapcsolatban a szervezet vezetése és a magyar kormány között.

Újraszámolják a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait
A Nemzeti Választási Bizottság indoklása szerint a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni.

Erről nyilatkozott többször Vitézy Dávid is, aki szerint több mint kétszáz szavazókörben nyilvánítottak érvénytelennek érvényes szavazatokat.

Gulyás Gergellyel találkozott, Orbán Viktor „igazi arcáról” is posztolt Karsai Dániel
Új érvek egyik oldalról sem hangzottak el, Karsai Dániel szerint mégis érdemi beszélgetés zajlott közte és Gulyás Gergely között, Orbán Viktor e heti parlamenti megnyilvánulását viszont minősíthetetlennek tartja az életvégi döntésekhez való jog bevezetésért küzdő alkotmányjogász. Karsai Dániel arra számít, hogy június 13-án Strasbourgban kimondják: van életvégi döntésekhez való jog.

Az EU megemeli a kínai elektromos autók vámját, fokozódik a kereskedelmi viszály
Az Európai Unió szerdán a kínai elektromos járművekre kivetett vámok emeléséről döntött. Ez tovább szítja a pekingi exporttámogatások körüli kereskedelmi vitát, amely Brüsszel szerint hátrányba hozza az európai autógyártókat.

Oroszország egyre nagyobb erővel támadja Ukrajnát a diplomáciai erőfeszítések közepette
Az orosz hadsereg rakétákat és drónokat lőtt ki Kijev térségére és Ukrajna további öt területére éjjel – közölték tisztviselők, az immáron harmadik éve tartó háború lezárását célzó diplomáciai erőfeszítések startja előtt.
 
Amit még tudni érdemes
Nincs fideszes többség, ahol a lakosság legalább 60 százaléka érettségizett (G7)
Az iskolázottság és a Fidesz választási eredménye közötti összefüggés járások és a települések szintjein kulcsfontosságúnak bizonyult a korábbi választások során. A kormánypárt EP-választási eredménye is jellemzően azokon a településeken lett erősebb, ahol alacsonyabb az iskolázottság.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése