2024. július 5., péntek

Sokan bírálják az EU-ban, hogy Kijev után Moszkvába is ellátogathat pénteken Orbán Viktor

 A Szabad Európa honlapja

2024. július 5.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Pénteken Moszkvába utazhat Orbán Viktor, hogy Vlagyimir Putyinnal találkozzon
Sajtóértesülések szerint Orbán Viktor pénteken Moszkvába utazik, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Ez lesz a második hivatalos útja, amióta a héten Magyarország átvette az Európai Unió soros elnökségét, miután kedden a háború kitörése után először Kijevbe is ellátogatott, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel egyeztessen.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a magyar kormányfő uniós felhatalmazás nélkül tárgyal az orosz fővárosban. Kiemelte: „Oroszország az agresszor, Ukrajna az áldozat. Ukrajnáról semmilyen megbeszélés nem jöhet létre Ukrajna nélkül”.

Paradox helyzetet teremtett a magyar miniszterelnök tervezett EP-frakciója
Ha túl nagyra nő, több támadást kaphat, de érdekérvényesítő ereje is nagyobb lehet – mondta brüsszeli tudósítónk podcastsorozatunk legfrissebb részében a Patrióták Európáért pártszövetségről. A francia választások is befolyásolhatják a kezdeményezés jövőjét. Matek és Monopoly a mandátumokkal – ezzel telnek most az EP-frakciók napjai.

A milliárdos profit ellenére a Mol hulladékos cége kompenzációt kért az államtól
Több mint ötmilliárd forintos nyereséget könyvelt el a MOHU MOL már a hulladékkoncesszió első fél évében. A milliárdos profit mellett kompenzációt is kért a magyar államtól; hogy mire hivatkozva, az titok. A Transparency International eközben bejelentést tett a hatóságoknál, mert nem a közbeszerzési pályázat szerint működik a hazai koncessziós rendszer.

Újabb vasúti beruházásokat találtunk, amiket nem szabályosan vehetett át és fizethetett ki az állam Mészáros Lőrinc cégének
Úgy vette át az állam 2022 nyarán a Százhalombatta–Ercsi vasútvonal felújítását az SZ-E Konzorciumtól, hogy a Szabad Európa birtokába jutott dokumentumok alapján még hónapokkal később sem fizette ki több alvállalkozóját a konzorcium Mészáros Lőrinc tulajdonában álló tagja. Vannak olyan cégek, melyeknek még 2024 májusában is tartoztak, ami azt eredményezi, hogy egyelőre az ő alvállalkozóik is várhatnak a pénzükre.

Elismerte a tankerület, hogy a túlórák ügyében indult perek miatt rúgták ki a Vasvári igazgatóját
A Székesfehérvári Tankerületi Központ elismerte, hogy főleg az iskola tanárai által a kifizetetlen túlórák ügyében indított perek miatt nem támogatták Horváth József igazgató pályázatát. A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium jelenlegi és volt diákjai, illetve a város fideszes polgármestere és országgyűlési képviselője is kifogásolta a döntést.

Az Európai Unió átmeneti büntetővámot vetett ki a kínai elektromos autókra
A már péntektől hatályos határozat értelmében 17,4–37,6 százalékra emelte fel az EU az egyes gyártók járműveire vonatkozó vámok mértékét a versenytorzító kínai állami támogatások miatt. Az intézkedést egyelőre csak ideiglenesen, négy hónapra rendelték el, ez idő alatt is folytatódhatnak a tárgyalások az ügyben a felek között.

A Munkáspárt nagy győzelemre készül a brit választásokon
A csütörtöki brit választásokon minden előrejelzés szerint elsöprő győzelmet arathat a baloldali párt, így Keir Starmer válthatja a miniszterelnöki poszton Rishi Sunakot, az immár tizennégy éve kormányzó Konzervatív Párt jelenlegi vezetőjét.

Miért bojkottálja a NATO-csúcstalálkozót Bulgária oroszpárti elnöke?
Rumen Radev bolgár államfőnek részt kellett volna vennie a jövő heti washingtoni NATO-csúcson, de hirtelen visszalépett. Hogy miért? Ennek egy olyan dokumentumhoz van köze, amely megerősíti hazája Ukrajnának nyújtott támogatását.
 
Amit még tudni érdemes
A börtönben 189 milliót keresett Schadl György, miközben 200 millióra büntetné az ügyészség (24.hu)
Az ügyészség a szabadságvesztés mellett 200 millió forint pénzbírság kiszabását is indítványozta Schadl Györggyel szemben, aki ezt az összeget már csaknem meg is kereste a rács mögött az érdekeltségébe tartozó végrehajtói irodákkal.

Rekordalacsony születésszámok: tankerhajót fordítana meg a kormány, de csodák nincsenek (G7)
2022 nyara óta szinte folyamatosan csökken a havi alapú születésszám és a termékenységi ráta is. A májusi születésszám történelmi mélypont közelébe került: havi alapon csak 2022 januárjában és idén áprilisban született ennél kevesebb gyerek.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése