2011. december 28., szerda

A temerini támadásokról is szó volt a magyar Országgyűlés ülésén


Jobbik: fel akar-e lépni a Külügyminisztérium a délvidéki atrocitások ügyében?
A temerini támadásokról is szó volt a magyar Országgyűlés ülésén


A délvidéki atrocitásokról is szóltak azonnali kérdések a magyar Országgyűlés szerdai (december 28-i – B. A. megj.) ülésén.
A jobbikos Zagyva György Gyula arra várt választ, hogy a Külügyminisztérium fellép-e azért, mert a karácsonykor, a délvidéki Temerinben magyarokat ért támadások ügyében szerinte nagyon enyhe büntetés született. Mint mondta, korábban, szerbeket ért hasonló incidensben a helyi bíróság lényegesen szigorúbban járt el.
Németh Zsolt (a képen) államtitkár válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel az egyik támadó magyar volt, kizárható az atrocitás rasszista indítéka. Hozzátette ugyanakkor, hogy a tárca komolyan veszi a helyzetet, és megnyugtatónak ítéli a szerb hatóság hatékony fellépését, de a konkrét ügyben diplomáciai fellépést nem tart indokoltnak. (MTI)
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/12776/A-temerini-tamadasokrol-is-szo-volt-a-magyar-Orszaggyules-ulesen.html, 2011. december 28. [17:40]



VAJDASÁGI TÁMADÁSOK – CSELEKVÉSI TERV KELL AZ ERŐSZAK ELKERÜLÉSÉRE

Az LMP közleménye

Magyarokat támadtak meg Temerinben, karácsonykor. Egy, az éjféli miséről hazafelé tartó, 75 éves asszonyba kötött bele három szerb férfi. A dulakodás közben az asszony megsérült. A segítségére siető fiatal magyar házaspárt is durván bántalmazták. Nem a karácsonyi volt az első támadás az ünnepek közeledtével. Előző éjszaka, hajnali két órakor két fél téglát dobtak be egy temerini magyar család házának ablakán.
A Lehet Más a Politika megdöbbenéssel fogadta a híreket, hogy egyes szerb szélsőségesek az ünnepeken is magyarokra támadtak. Az LMP meggyőződése, hogy az erőszakra soha nincs mentség és az sohasem helyettesítheti a demokratikus, együttműködésre épülő konfliktust kezelő eszközöket. A párt határozottan elítéli a szerb szélsőségesek magyarellenes kirohanásait és támadásait, amelyek az utóbbi időben ismét gyakorivá váltak a Vajdaságban.
Kiállunk a megtámadott temerini magyarok és közösségeik mellett, illetve együttérzésünkről biztosítjuk őket. Kérjük a magyar kormányt, hogy még határozottabban lépjen fel a meg-megújuló vajdasági atrocitásokkal kapcsolatban. A szerb kormánnyal, a tartományi képviselőházzal és annak elnökével, valamint Temerin polgármesterével, illetve a környékbeli polgármesterekkel dolgozzon ki hathatós és megnyugtató cselekvési tervet a további erőszak elkerülésére. Ebben az LMP eddig is és most is minden segítséget és támogatást megad.
Bízunk abban, hogy az érintett hatóságok, hivatalos és civil szervezetek mindent megtesznek annak érdekében, hogy az atrocitások minél hamarabb befejeződjenek.

Budapest, 2011. december 27.

Dorosz Dávid
országgyűlési képviselő,
a Nemzeti Összetartozás bizottság tagja

Szabó Tímea
országgyűlési képviselő,
az Emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottság alelnöke
http://www.vajma.info/cikk/kozlemenyek/1276/Vajdasagi-tamadasok-8211-cselekvesi-terv-kell-az-eroszak-elkerulesere.html, 2011. december 27. [15:41]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése