2013. július 17., szerda

Július 17.,



Endre napja.
Német, szláv, magyar eredetű név, a magyarországi latin Endreas névváltozatból vagy a német Endres, Enders névformából származik. Jelentése: férfi, férfias.
1440 – A fehérvári bazilikában Szécsi Dénes bíboros a Szent István ereklyetartójáról levett koronával Magyarország királyává avatta I. Ulászlót. A Szent Koronát nem tehették Ulászló fejére, mert azt az özvegy Erzsébet királyné ellopatta és magánál tartotta.
1540 – Szászsebesen 53 éves korában – pár héttel agyvérzése után – meghalt I. (Szapolyai) János magyar király, aki 1526-ban, a mohácsi katasztrófa és II. Lajos halála után jelentette be trónigényét szembekerülve I. (Habsburg) Ferdinánddal.
1869 – Henry M. Flagler és John D. Rockefeller megalapították a Standard Oil társaságot, amelynek köszönhetően mindketten dúsgazdagok lettek.
1888 – Megszületett Füst Milán, író, költő, esztéta.
1912 – Debrecenben megszületett Kovács Pál vívó, hatszoros olimpiai bajnok, aki Helsinkiben csapatban és egyéniben is aranyérmet nyert.
1914 – Megszületett Tolnay Klári színésznő.
1945 – Truman, Sztálin és Churchill részvételével megkezdődött a potsdami konferencia, a II. világháború európai eseményeit lezáró tanácskozás, amely Churchilltől a „Terminál-akció” fedőnevet kapta.
1947 – Meghalt Raoul Wallenberg svéd üzletember és diplomata, aki magyar zsidók ezreit mentette meg a II. világháború alatt.
1975 – Létrejött az első nemzetközi űrállomás.
1976 – Megkezdődött a huszonegyedik újkori Nyári Olimpia a kanadai Montreálban.

Július 17. - A nemzetközi bíróságok világnapja.
Annak emlékére tartják, hogy 1998-ban a római ENSZ-értekezlet résztvevői ezen a napon hagyták jóvá az ENSZ állandó Nemzetközi Büntető Bíróságának alapító okmányát, amely Római Szerződés elnevezéssel került be a nemzetközi jogba.
2002. július 1-jén, a Római Szerződés hatályba lépésével megalakult a Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC), amelynek bírái 2003. március 11-én tették le Hágában a hivatali esküt. A szervezet feladata, hogy nemzetközi felhatalmazással kivizsgálja a 2002. július 1-je után elkövetett népirtás, az emberiesség elleni és háborús bűntetteket, és felelősségre vonja a bűnösöket, tekintet nélkül azok hivatali pozíciójára. (Hasonló célokkal és feladatokkal működött a II. világháború után a náci háborús főbűnösök perét lefolytató nürnbergi nemzetközi katonai törvényszék.)
Az ICC mellett több más nemzetközi bíróság működik, egyesek nemzetközi büntetőjogi kérdésekkel, mások államközi, megint mások pedig államok és magánszemélyek közötti jogviták rendezésével foglalkoznak. Az ENSZ legfőbb bírói szerve a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság, ez a legáltalánosabb hatáskörű, univerzális nemzetközi bírói fórum. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése