2014. január 4., szombat

FHP: Szigorítsák meg a háborús bűnösök kiváltságainak megadását


FHP: Szigorítsák meg a háborús bűnösök kiváltságainak megadását
Az Emberi Jogi Alap (FHP) kezdeményezi, hogy szigorítsanak a háborús bűnökért elítéltek kiváltságain, mert a jelenlegi büntetésletöltési rendszer „az áldozatok szenvedéseinek megcsúfolása”.
Az alap közleményében rámutat, a 2013. december 31-én autóbalesetben elhunyt Slobodan Medić, a Skorpiók nevű hírhedt szerb félkatonai alakulat vezetője, akit korábban húsz év börtönre ítéltek hat srebrenicai muzulmán fiú és férfi meggyilkolásáért. A baleset idején Medić a börtönbüntetését töltötte a Sremska Mitrovica-i büntetés-végrehajtási intézményben, csak éppen ideiglenes szabadságot kapott az ünnepek idejére jó magaviselete miatt.
Az FHP szerint a szerbiai hatóságok azzal, hogy a háborús bűnösöknek kiváltságokat adnak, teljesen értelmetlenné teszik az elkövetők elítélését. „Ily módon súlyosan megsértik a bűncselekmények áldozatainak az igazságszolgáltatásra való jogát, ez pedig azt eredményezi majd, hogy nem lesznek hajlandóak megjelenni a szerb bírák előtt” – figyelmeztet az alap.
Az alap szerint Szerbia Jugoszlávia egyetlen olyan egykori tagköztársasága, ahol a háborús bűnösöknek már a börtönbüntetés letöltésének korai szakaszában olyan kiváltságokat adnak, mint amilyen a szabad kijárás a városba vagy az intézményen kívüli „évi szabadság”. Mint írják, Boszniában és Horvátországban már csak a büntetés felének letöltése után kaphatnak ilyen kiváltságokat.
Leszögezik, a háborús bűnökért elítéltekre vonatkozó szerbiai rendeletek nincsenek összhangban ezeknek a bűncselekményeknek a súlyosságával, tehát ugyanolyan bánásmódban részesülnek, mint az építési engedély nélkül építkező személyek.
Egyébként a büntetés-végrehajtási törvény és a bánásmódról szóló rendelet szerint csak azoknak az elítélteknek jár az ideiglenes eltávozás , akik a büntetés-végrehajtási intézet nyitott vagy félig nyitott részében vannak, az elítéltek magaviselete pedig kulcsfontosságú ahhoz, hogy ebbe a két részbe kerüljenek.
Az alap a tavalyi év augusztusában kérelmezte a büntetőjogi szankciók végrehajtásával foglalkozó igazgatóságtól, hogy adja ki az összes háborús bűnökért jogerősen elítélt személy ideiglenes szabadságáról szóló információkat. Az igazgatóság akkor visszautasította ezt a kérelmet az elítéltek személyes adatainak védelmére hivatkozva, noha a közérdekű információkhoz való szabad hozzáférésről szóló törvény megengedi, hogy kivételt tegyenek, amennyiben „közérdekről” van szó, vagy pedig olyan személyről, aki „viselkedésével, főleg ha az kapcsolatban van a magánélettel, okot adott ezeknek az adatoknak a kikérésére”. (Beta)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése