2014. január 25., szombat

VMSZ: A vajdasági magyarok sem a szerb, sem a magyar nacionalizmus zászlóhordozói nem voltak és nem is lesznek

VMSZ: A vajdasági magyarok sem a szerb, sem a magyar nacionalizmus zászlóhordozói nem voltak és nem is lesznek
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke
Megdöbbenéssel figyeljük azokat az eseményeket, amelyeket a magyarországi parlamenti választások örve alatt a Jobbik visz véghez Vajdaságban – áll Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.
Nézeteit és eszmeiségét illetően a szélsőjobbhoz közel álló magyarországi párt hétvégi szabadkai irodanyitása olyan cselekedet, amely a vajdasági magyaroknak nagyon is ismerős a kilencvenes évekből, amikor mások, jelesül a szerb szélsőjobb kívánta a vajdasági magyarokat ágyútölteléknek használni, téves csatatérre küldeni, saját, önző, a kirekesztésre irányuló politikájának megvalósítása céljából – fejti ki pártja véleményét Pásztor István.
A közleményben a VMSZ a Jobbiknak és azoknak a vajdasági magyar pártoknak, amelyek „politikai koncra várakozva felsorakoztak a Jobbik mögött" azt üzeni, hogy a „vajdasági magyarok sem a szerb nacionalizmus, sem a magyar nacionalizmus zászlóhordozói nem voltak soha és nem is lesznek".
Ugyanakkor a VMSZ mélyen elítéli a Jobbik vezetőségét, mert meglátásuk szerint a párt „alig húszéves fiatal embereket kihasználva próbál előre jutni Vajdaságban, próbál utat törni a választókhoz".
„Ők hazamennek, a gyerekeink itt maradnak. Ne engedjük meg senkinek, sem a Jobbiknak, sem a Jobbik vajdasági szatelitpártjainak, hogy a vajdasági magyar gyerekek nemzeti érzelmeit felkorbácsolva és kihasználva kovácsolják saját politikai tőkéjüket" – szögezi le Pásztor István.
A közleményből kiderül, a VMSZ a magyarországi parlamenti választások kapcsán minden olyan politikai párttal, amely a nemzeti összetartozás értékrendjét, a kisebbségben élő vajdasági magyarság sajátságos helyzetét tiszteletben tartja és nem kihasználja, kész találkozni, tárgyalni, azonban a kirekesztés politikájával nem kíván párbeszédet folytatni.
„Nekünk együtt kell élnünk a szerbekkel, a többi őshonos kisebbséggel, a volt-Jugoszlávia, majd Koszovó területéről érkezett menekültekkel, a Nyugat-Európából visszatoloncolt koszovói romákkal, ami mindenképpen emberpróbáló feladat úgy a mindennapokban, mint a politikában. Nekünk nem kell senki, aki eljön Magyarországról, tüzet szít, odaveti a magyar gyerekeket, aztán pedig hazamegy. Azok a vajdasági magyar pártok és ügyvédeik pedig, amelyek politikájukat erre, ezen keresztül pedig a magyarverésre és a visszájára fordított nemzeti érzésre alapozzák, nem képviselik, hanem kihasználják a nemzeti összetartozást, meggyalázzák a közjogi értelemben és a választójoggal egyesített magyarság fogalmát" – áll Pásztor Istvánnak, a VMSZ elnökének mai közleményében.


2014. január 25. [12:40]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése