2014. január 30., csütörtök

Január 30.


Gerda napja.
Két germán eredetű név egybeesése. A ger- kezdetű és –da végű összetett női nevek önállósult becézője. Jelentése: ág, bekerített hely, védőkerítés.
1667 – II. János Kázmér lengyel király fegyverszünetet kötött Oroszországgal és beleegyezett Ukrajna felosztásába.
1818 – Megszületett Görgey Artúr honvéd tábornok, emlékiratíró, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kiemelkedő alakja. Világosnál feltétel nélkül letette a fegyvert. Történelmi szerepének megítélése a mai napig ellentmondásos.
1882 – New Yorkban megszületett Franklin Delano Roosevelt, aki az Amerikai Egyesült Államok 32. elnöki tisztségét 1932-től 1945-ig töltötte be.
1925 – Portlandban, Oregon államban megszületett Douglas Engelbart, aki 1968-ban feltalálta és használni kezdte a számítógépes egeret.
1931 – A kaliforniai San Bernardinoban megszületett Gene Hackman amerikai színész. (Superman, Nincs bocsánat, Szívtiprók)
1931 – Megszületett Shirley Hazzard ausztrál regényírónő, akinek legismertebb műve az 1980-as „The Transit of Venus” és az 1965-ben megjelent „The Evening of the Holiday”.
1933 – Kancellárrá nevezték ki Hitlert, és ezzel megkezdődött a második világháború előkészítése.
1937 – Megszületett Vanessa Redgrave Oscar-díjas angol színésznő (Nagyítás, a Tea Mussolinivel).
1951 – Megszületett Phil Collins (eredeti nevén: Philipp David Charles) angol rockzenész, színész, az egykori Genesis énekese, színész, producer.
1953 – Fresno-ban (Kalifornia, USA) megszületett Steven Zaillian forgatókönyíró, író, rendező (Ébredések, Mission Impossible, Schindler listája, A Sólyom végveszélyben, Hannibal).


45 éve, 1969. január 30-án volt a Beatles együttes utolsó nyilvános fellépése a londoni Apple székház tetején.
A poptörténet minden bizonnyal leghíresebb zenekara 1960-tól zenélt Beatles néven a klasszikus felállásban: John Lennon (ének, gitár), Paul McCartney (ének, basszusgitár), George Harrison (szólógitár, ének), Ringo Starr (dobok). Kezdetben Hamburgban és liverpooli klubokban léptek fel. Első kislemezük, a Parlophone cég által piacra dobott korong egyik oldalán a Love Me Do, a másik oldalán a PS I Love You című számmal 1962 októberében jelent meg. A lemez szerzőpárosa John Lennon és Paul McCartney volt, ami a későbbiekben sem változott: ők ketten írták a Beatles valamennyi kislemezének dalait, és az 1963 és 1970 között megjelent 12 nagylemez, így például a Please, Please Me, A Hard Day's Night, Revolver, Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band, Magical Mystery Tour, The Beatles/White Album, Yellow Submarine, Abbey Road mintegy 170 dalát is.
A négy gombafejű dallamos zenéje, amely sokat megőrzött a rock and roll korai korszakának frissességéből, hamar népszerűvé tette az együttest Angliában, majd 1964-től az Egyesült Államokban is kitört a "Beatlemania": fiatal, sikoltozó és ájuldozó nőrajongók hada követte őket mindenhová. 1964-ben az amerikai zenei magazin, a Billboard listáján az öt vezető helyet foglalták el, ezt az egyedülálló teljesítményt azóta egyetlen előadónak sem sikerült megismételnie. A hatvanas évek közepére a Beatles állt az új ifjúsági lázadás és a köréje szerveződő szubkultúra (öltözködés, haj, magatartásformák stb.) középpontjában. Zenéjükért több Grammy-díjat is kaptak, 1965-ben pedig Erzsébet királynő lovaggá ütötte őket.
Az együttes első hét nagylemeze az EMI konszernhez tartozó Parlophone kiadónál jelent meg, 1967 végén azonban létrehozták saját lemezkiadó cégüket, az Apple-t, amely idővel lemezkiadóból cégbirodalommá nőtte ki magát: könyvkiadó, filmtársaság, saját üzlethálózat bővítette a profilját. A zenekar nagy sikerű filmekben is szerepelt (Egy nehéz nap éjszakája, Help, Magical Mistery Tour), készített zenét animációs filmhez (Sárga tengeralattjáró), és önmagát adta a Let It Be című dokumentumfilmben.
A hatvanas évek közepén, amikor népszerűségük világszerte töretlen volt, a Beatles befejezte a turnézást. Menedzserükkel, Brian Epsteinnel közösen hozott döntésüket leginkább az motiválta, hogy a sok ezer rajongó sikoltozása lehetetlenné tette zenéjük élvezetét. 1966-ban befejezték a koncertezést: május 1-jén Londonban búcsúztak el a szigetországi közönségtől, majd augusztus 29-én San Franciscóban amerikai és kanadai rajongóiktól is elköszöntek. Hanyatlásról azonban ekkor még szó sem volt, televíziós fellépéseik száma nem csökkent, és a következő években remek albumok sorát készítették el.
1969 januárjában az akkor már lassan szétesőben lévő zenekar új albumot tervezett Get Back címmel, azaz a gyökerekhez akartak visszamenni, és a dalokat élőben kívánták felvenni. A helyszínben azonban nem tudtak megegyezni, először a televízióra gondoltak, aztán egy amfiteátrumra, majd egy óceánjáró fedélzetére. Végül a legkézenfekvőbb megoldás mellett döntöttek, és 1969. január 30-án a Savile Row 3. alatti Apple székház tetején barátok és munkatársak előtt rögtönöztek műsort. Igazi nagy koncert nem kerekedett, néhány számot adtak csak elő, mert a környék bankjai, arra hivatkozva, hogy a buli és az utcán összeverődő tömeg zavarja az ügymenetet, kihívták a rendőröket, akik azonnal leállították a műsort. A háztetőn tartott koncert néhány dala felkerült az 1970-ben megjelent Let It Be albumra, többi része pedig kalózfelvételeken terjedt. Ez volt a legendás együttes utolsó nyilvános fellépése, és 1970-ben Paul, John, George és Ringo útjai végleg különváltak. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése