2014. július 1., kedd

Július 1.



Annamária napja.
Az Anna és a Mária összekapcsolása. Az Anna héber eredetű bibliai név. Jelentése: kegyelem, könyörület. A Mária bibliai név. Eredeti héber formája Mirjam volt. Jelentése: megfejthetetlen.
1818 – Semmelweiss nap.
1506 – Megszületett II. Lajos Jagelló-házi magyar és cseh király (1516-1526), aki a mohácsi csatából menekülve esett el.
1646 – Megszületett Gottfried Wilhelm Leibniz német racionalista matematikus és filozófus.
1860 – Meghalt Charles Goodyear, a vulkanizált gumi feltalálója.
1883 – Malackán megszületett Friedrich István, aki 1919-ben, a fehérterror idején volt Magyarország miniszterelnöke.
1890 – Budapesten megszületett Miklós Béla, aki az 1944-ben Debrecenben megalakult ideiglenes nemzeti kormány miniszterelnöke volt.
1910 – Megszületett Este Lauder magyar származású, amerikai cégvezető, aki 1946-ban vezette be az „Este Lauder” kozmetikai termékek első csoportját a kiskereskedelembe. 1982. óta a cég tanácsadó testületének elnöke.
1969 – Budapesten kalauz nélküli autóbuszokat és villamosokat állítottak forgalomba.
1974 – Buenos Airesben 78 éves korában meghalt Juan Domingo Perón argentín tábornok és politikus, aki 1946-tól 1955-ig és 1973-tól köztársasági elnök volt.
1977 – Megszületett Liv Tyler amerikai színésznő (Gyűrűk ura, Armageddon).


35 éve, 1979. július 1-jén mutatta be a japán Sony cég a zenehallgatást forradalmasító termékét, a walkmant.
Az első walkmant Kihara Nobutosi, a Sony cég mérnöke építette 1978-ban Ibuka Maszarunak, a Sony egyik alapítójának ötlete nyomán. Kihara a Sony társalapítója, Morita Akio számára készítette el a terveket, mert Morita nemcsak munkamániás volt, hanem komplett zeneőrült is. Az operahallgatást gyakori tengerentúli útjai során sem akarta nélkülözni, gyerekei napi 24 órában zenét hallgattak, és a ma gigantikus méretűnek tűnő kazettás magnókon vitték kedvenc számaikat a tengerpartra, parkokba és az autóba.
Moritának tetszett a "testre szerelhető hordozható zene" ötlete, a kivitelezéséhez adott volt a Sony technikai háttere, de elvárásai is voltak: legyen kiváló a hangminőség, hasonló az autókban használt sztereóhangzáshoz, az eszköz legyen hordozható, hogy tulajdonosa zenehallgatás közben gyalogolhasson, gördeszkázhasson vagy futhasson, és ne legyen nagyon törékeny.
A Sony mérnökei eleinte tiltakoztak. Vajon kinek kell egy olyan magnó, amely nem képes a hangrögzítésre, és a zenehallgatás élményéből mindenki mást kizár. Mégis Morita győzött, sőt a "walkman" (magyar átültetésben "sétálómagnó") nevet is sikerült elfogadtatnia.
Az első TPS-L2 modell 1979. július 1-jén kezdte meg hódító útját Nagy-Britanniában, célzottan a nagy nyári vakáció idején. Alig telt el két hónap és a walkman sikere minden addigi várakozást felülmúlt, valóságos "kultúrikonná" vált, társadalmi jelenség lett belőle. Az első darabokat, válaszul az egoizmus vádjára, még két fejhallgató-bemenettel látták el, hogy a zenehallgatás élménye mással is megosztható legyen. A walkman fontos tartozéka volt a fejhallgató, amely a korabeli megszokott 300-400 grammos fejhallgatók helyett 50 grammot sem nyomott. A Sony története során összesen 200 020 000 darabot szállított le a hagyományos, kazettás walkmanekből.
A kazettás walkman sikerén felbuzdulva a Sony termékpalettáján hamarosan felbukkant az első sztereofelvevős walkman, a WM-R2, a CD walkman (Discman), az MD walkman (minidisc), manapság pedig már mobiltelefonba építve találkozunk vele. Közeli rokona az MP3 walkman, egyik legújabb fejlesztése pedig az úszóknak szánt, vízálló MP3 lejátszó, melyet eleve egy palack vízbe zárva kezdtek árusítani új-zélandi sportközpontokban, ezzel is bizonyítva vízállóságát. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése