2014. július 27., vasárnap

Külhoni magyar politikusok kerekasztala Erdélyben; Pásztor ismét frázisokat puffogtatott

a narancs02Az elmúlt négyéves kormányzati ciklusban megkezdett nemzetpolitikai építkezés folytatását kérték a budapesti kormánytól egyes külhoni magyar vezetők a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor A rész és az egész címmel rendezett nyilvános kerekasztal-beszélgetésén.
Berényi József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke arról számolt be, hogy megszűnt a parlamenti képviselet nélkül maradt MKP körüli elbizonytalanodás, és részint a Fidesz-KDNP kormány stabil támogatásának is köszönhetően, az MKP mind a megyei, mind köztársasági elnöki választáson is jól szerepelt.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke kifejtette: a határon túli magyaroknak az az érdekünk, hogy továbbvigyék a nemzetpolitikában négy éve elindult folyamatokat, amelyek az egyes nemzetrészek szoros, testvéri partnerkapcsolatán alapultak.
Beszámolt róla: a vajdasági magyarság mintegy fele igényelte és kapta meg a magyar állampolgárságot, ami messze a legmagasabb arány a Kárpát-medencében. A VMSZ ugyanakkor - a parlamenti többség részeként - olyan országot akar létrehozni Szerbiában, amelyből magyarként sem kell elmenekülni - hangsúlyozta Pásztor István. (Ha-ha!)
Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke rámutatott, a nehéz helyzetbe került közösség számára fontos segítség a magyarság szolidaritása, a magyar kormány támogatása. Mint mondta, a politikai küzdelem előtt új perspektívát nyitott az, hogy - bár Ukrajna nem uniós tagállam - a Fidesz-KDNP-nek köszönhetően a kárpátaljai magyarságnak most már az Európai Parlamentben is van képviselője.
Vagyis: rendesen zajlott a narancs nyalogatása.
MTI nyomán F. F.
Közzétette: Szerkesztő 2. 2014. július 26. [16:00]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése