2014. július 17., csütörtök

Július 17.



Endre napja.
Német, szláv, magyar eredetű név, a magyarországi latin Endreas névváltozatból vagy a német Endres, Enders névformából származik. Jelentése: férfi, férfias.
1440 – A fehérvári bazilikában Szécsi Dénes bíboros a Szent István ereklyetartójáról levett koronával Magyarország királyává avatta I. Ulászlót. A Szent Koronát nem tehették Ulászló fejére, mert azt az özvegy Erzsébet királyné ellopatta és magánál tartotta.
1540 – Szászsebesen 53 éves korában – pár héttel agyvérzése után – meghalt I. (Szapolyai) János magyar király, aki 1526-ban, a mohácsi katasztrófa és II. Lajos halála után jelentette be trónigényét szembekerülve I. (Habsburg) Ferdinánddal.
1869 – Henry M. Flagler és John D. Rockefeller megalapították a Standard Oil társaságot, amelynek köszönhetően mindketten dúsgazdagok lettek.
1888 – Megszületett Füst Milán, író, költő, esztéta.
1912 – Debrecenben megszületett Kovács Pál vívó, hatszoros olimpiai bajnok, aki Helsinkiben csapatban és egyéniben is aranyérmet nyert.
1914 – Megszületett Tolnay Klári színésznő.
1945 – Truman, Sztálin és Churchill részvételével megkezdődött a potsdami konferencia, a II. világháború európai eseményeit lezáró tanácskozás, amely Churchilltől a „Terminál-akció” fedőnevet kapta.
1947 – Meghalt Raoul Wallenberg svéd üzletember és diplomata, aki magyar zsidók ezreit mentette meg a II. világháború alatt.
1975 – Létrejött az első nemzetközi űrállomás.
1976 – Megkezdődött a huszonegyedik újkori Nyári Olimpia a kanadai Montreálban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése