2014. december 9., kedd

December 9.



Natália napja.
Latin eredetű név, jelentése: Jézus születésnapja. Régen ezt a evet a karácsonykor született leánygyermekek kapták.
1437 A csehországi Znojmóban 69 éves korában meghalt Zsigmond magyar király (egyidejűleg német és cseh király, német-római császár), akinek uralkodása legvégén tört ki a Budai Nagy Antal vezette parasztfelkelés.
1608 Londonban megszületett John Milton, aki William Shakespeare után a legjelentősebb angol költő volt (Az elveszett paradicsom).
1687 I. Lipót magyar királlyá koronáztatta kilencéves fiát, I. Józsefet, akinek uralkodása alatt 1707-ben, a Rákóczi-szabadságharc idején, az ónodi országgyűlés kimondta a Habsburg-ház trónfosztását.
1868 Budapesten meghalt Balassa János orvos, a korszerű magyar sebészet megteremtője.
1906 New Yorkban megszületett Grace Murray Hopper, az amerikai haditengerészet admirálisa, matematikus és oktató, az első informatikusnő, aki a COBOL programnyelv egyik feltalálója, valamint a „bug” felfedezője volt.
1929 New Yorkban megszületett John Cassavetes amerikai színész, filmrendező és forgatókönyvíró („New York árnyai”, „Egy kínai bukméker meggyilkolása”).
1934 Budapesten megszületett Garas Dezső színművész és rendező.
1953 Budapesten megszületett Dörner György színművész. (Stílusgyakorlatok)
1953 Megszületett John Malkovich amerikai színész, rendező.
1987 Egy izraeli taxis állítólag szándékosan összeütközött egy arabokat szállító taxival, ezt a napot tekintik az intifáda-mozgalom kezdetének.


MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése