2014. december 22., hétfő

December 22.,



Zénó napja.
A görög Zénón latin alakváltozatából származik. A Zénóbiosz, Zenódotosz nevek önállósult rövidülése. Jelentése: Zeusztól származó”.
1476 Budán házasságot kötött I. (Corvin) Mátyás és Aragóniai Beatrix.
1858 Megszületett Giacomo Puccini olasz zeneszerző (Tosca, A pillangókisasszony).
1871 Megszületett Bakó Gábor növényvédelmi szakember.
1872 Budapest főváros néven Pest, Buda és Óbuda egyesült.
1895 Wilhelm Röntgen német fizikus először készített röntgen-felvételt, ekkor felesége kezéről.
1949 Megszületett Robin és Maurice Gibb brit popénekes, gitáros, zeneszerző és szövegíró.
1962 Megszületett Ralph Fiennes angol színész (Schindler listája, Az angol beteg, A napfény íze).
1989 A lázadó tömegek megdöntötték Romániában Nicolae Ceausescu hatalmát.
1989 Meghalt Samuel Beckett ír születésű, angol és francia nyelven alkotó, Nobel-díjas dráma- és regényíró, köl­tő (Godot-ra várva).
1990 Lech Walesa letette hivatali esküjét, mint Lengyelország első választott elnöke.

25 éve történt a magyarországi rendszerváltozás, 1989. december 22-1990.január 4. – KRONOLÓGIA
Magyarországi változások:
1989. december 22. - A romániai forradalom hírére a kormány bejelentette, hogy egészségügyi segítséget nyújt a szomszédos országnak, a következő napokban újabb segélyszállítmányokat indítanak Magyarországról.
1989. december 22. - Bejelentették, hogy megalakult a Hazafias Választási Koalíció, amely a pártoktól független és a pártok küzdelmében semleges politikai erőt akart az Országgyűlésben létrehozni.
1989. december 22. - Szűrös Mátyás ideiglenes köztársasági elnök kitűzte az 1947 utáni első többpárti parlamenti választásokat 1990. március 25-re.
1989. december 22. - A Magyar Közlönyben megjelent a belügyminiszter rendelete, amely megszüntette a rendőrhatósági felügyelet (REF) és a közterületekről való kitiltás intézménye.
1989. december 22. - A Nemzeti Múzeumban a koronázási jelvények új terembe kerültek, megóvásuk érdekében különleges feltételeket biztosítottak.
1989. december 22. - A francia Total-CFP olajtársaság bejelentette: Kelet-Európában elsőként Magyarországon hoz létre benzinkút-hálózatot.
1989. december 22. - Ózdon szerződést írtak alá, amelynek értelmében 1990. január 1-jétől az Ózdi Kohászati Üzemek durvahengerművének tulajdonosa Petrenkó János vállalkozó lesz.
1989. december 23. - Horn Gyula külügyminiszter bejelentette, hogy Magyarország a hatalom hivatalos képviselőjének tekinti Romániában a forradalom szervezetét, a december 22-én megalakult Nemzeti Megmentési Front Tanácsát.
1989. december 23. - Bejelentették, hogy Kék Szalag Bizottság Magyarországért elnevezéssel magyar és külföldi szakértők dolgoznak ki programot a márciusi választások után létrejövő új kormány számára. A szervezet pártoktól függetlenül működik, de élvezi valamennyi jelentős párt elvi támogatását.
1989. december 24. - Budapesten ökumenikus éjféli istentiszteletet tartottak, amelyen a több tízezer résztvevő a romániai forradalom temesvári áldozatairól is megemlékezett.
1989. december 26. - A magyar kormány hivatalosan is elismerte az új román vezetést, amely válaszában megköszönte Magyarország segítségét és szolidaritását.
1989. december 26. - Bejelentették, hogy 1990. január 1-jével megkezdi működését a Strabag Hungária Építő Kft., amelynek fele részben tulajdonosa az egyik legnagyobb osztrák építőipari vállalat, a Strabag Österreich AG, a Kölnben székelő Strabag központ által vezetett európai láncolat tagja.
1989. december 27. - A diósgyőri Lenin Kohászati Művek közölte: január 1-jétől újból részvénytársaságként működik a diósgyőri kohászat Dimag, azaz Diósgyőri Metallurgiai és Alakítástechnológiai Gyár néven.
1989. december 27. - Felavatták Mindszenty József egykori esztergomi érsek, bíboros, hercegprímás mellszobrát Budapesten.
1989. december 29. - Megalakult a Hangya Szövetkezeti Központ Részvénytársaság, amely az egykor eredményesen tevékenykedő szövetkezeti mozgalom gazdasági-gazdálkodási hagyományait igyekszik feleleveníteni.
1989. december 29. - Horn Gyula külügyminiszter Bukarestben tárgyalt az új román vezetés politikai irányítóival: Ion Iliescuval, a Nemzeti Megmentési
Front Tanácsának elnökével és Petre Roman miniszterelnökkel. Ő volt az első külföldi vezető politikus, aki a forradalom kitörése óta az országba látogatott. Megállapodtak, hogy főkonzulátusokat nyitnak Debrecenben és Kolozsvárott. A két fővárosban kulturális intézetet létesítenek, Romániában biztosítják a magyar oktatási hálózat kiépítését, a magyar sajtótermékek árusítását, a Magyar Televízió adásának vételét, és garantálják azt is, hogy a Magyarországra menekült román állampolgárok hazatérve teljes jogvédelmet kapnak.
1989. december 29. - A Magyar Nemzeti Bank elnöke beszámol arról, hogy közvetlenül a decemberi parlamenti ülésszak előtt a fizetésképtelenség jelei mutatkoztak az országban.
1989. december 30. - A Magyar Vöröskereszt eddig 450 tonna segélyszállítmányt indított Magyarországról
Romániába.
1989. december 30. - Szegeden Nemzeti Kisgazda és Polgári Párt néven új párt alakult a Kisgazdapárt kettészakadása után.
1989. december 30. - A Magyar Vöröskereszt Országos Központjának összegzése szerint az elmúlt napokban a központi raktáron át mintegy 200 tonna segélyszállítmányt indítottak útnak Romániába, további 200 tonnát küldtek a megyei és a városi vezetőségek szervezésében, mintegy 50 tonna gyorssegély pedig repülőgépen jutott el a szomszédos országba.
1990. január 2. - Megkezdődött a népszámlálás, amelyet 120 esztendeje tízévenként szervez meg Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal.
1990. január 3. - Király Zoltán és Raffay Ernő Csongrád megyei képviselők indítványozták: még a jelenlegi Országgyűlés módosítsa az alkotmányt úgy, hogy mindig a nép válasszon közvetlenül köztársasági elnököt.
1990. január 4. - Ferihegyen landolt a kanadai légierő egyik C-130 Herkules típusú repülőgépe, amivel Magyarország légterében is megkezdődött a "Nyitott égbolt" biztonsági és bizalomerősítő kezdeményezés valóra váltása.
1990. január 4. - Az MSZP elhatárolta magát öt korábbi vezetőtől, akiket felelőssé tettek az ország válságáért: Biszku Bélától, Gáspár Sándortól, Korom Mihálytól, Németh Károlytól és Pullai Árpádtól, valamint a Lázár-kormány hibás gazdaságpolitikájától.
Kelet-európai változások – válogatás a legfontosabb külföldi eseményekből:
1989. december 22. CSEHSZLOVÁKIA: A kormány feloszlatta a titkosrendőrséget, és kérte Csehszlovákia felvételét a Nemzetközi Valutaalapba (IMF) és a Világbankba.
1989. december 22. NDK: A két német állam kormányfője és Nyugat-Berlin kormányzó polgármesterének jelenlétében nyitottak gyalogos átkelőt a berlini falon, a brandenburgi kapu közelében.
1989. december 22. ROMÁNIA: Bukarest kulcsfontosságú pontjait elfoglalták a felkelők, az immár szabad televízióban bejelentették, hogy Tirgovistében elfogták a menekülő diktátort, Nicolae Ceausescut és feleségét. Az aznap alakult Nemzeti Megmentési Front Tanácsa (NMFT) nevében Ion Iliescu bejelentette, hogy eltörölték az egypártrendszert, és 1990 áprilisában szabad választásokat tartanak. Az NMFT tagjai közé beválasztott Tőkés László közölte: szabad és egészséges.
1989. december 23. BULGÁRIA: Petar Mladenov, a bolgár államtanács elnöke támogatásáról biztosította az ortodox egyház javaslatát, hogy a karácsony és a húsvét legyen ismét hivatalos ünnep.
1989. december 24. NDK: Megszűnt a vízumkényszer és a kötelező valutabeváltás a beutazó nyugatnémetek és nyugat-berliniek számára.
1989. december 24. SZOVJETUNIÓ: A Népi Küldöttek II. Kongresszusa határozatban ítélte el az 1939-es Molotov-Ribbentrop paktumot, valamint a karhatalom erőszakos áprilisi beavatkozását a tbiliszi tüntetőkkel szemben. Az amerikai Time magazin Mihail Gorbacsovot választotta az "évtized emberének". (Arra, hogy ne az év emberét válasszák meg, addig egyszer volt példa: 1949-ben Winston Churchill "az első fél évszázad embere" címet nyerte el.)
1989. december 25. ROMÁNIA: Bukarestben megtartotta alakuló ülését a romániai magyarság nemzetiségi közképviseleti és érdekvédelmi szervezete, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). Rendkívüli katonai törvényszék ítélkezett a Ceausescu-házaspár fölött, akiket többek között népirtásban találtak bűnösnek és halálra ítéltek, az ítéletet végrehajtották. Az NMFT elnöke Ion Iliescu lett, aki Petre Romant nevezte ki miniszterelnöknek.
1989. december 25-26. SZOVJETUNIÓ: A Szovjetunuió Kommunista Pártja Központi Bizottságának (SZKP KB) ülésén Mihail Gorbacsov éles hangú beszédben utasította el a litván párt önállósodását. Hangsúlyozta, hogy a párt- és állami vezetés nem tűr el semmilyen szakadár lépést, nem engedi meg a szovjet állam széthullását. Az igen heves vitákat hozó ülés határozat nélkül ért véget.
1989. december 26. BULGÁRIA: Megállapodás született a Bolgár Kommunista Párt (BKP) vezetése és az ellenzéki pártokat tömörítő Demokratikus Erők Szövetsége (DESZ) között a kerekasztal-tárgyalások megkezdéséről.
1989. december 26. JUGOSZLÁVIA: Ljubljanában megalakult az első jugoszláviai értéktőzsde.
1989. december 27. LENGYELORSZÁG: A súlyos gazdasági helyzetre való tekintettel felfüggesztették az ország első atomerőművének építését Zarnowiecben.
1989. december 27. SZOVJETUNIÓ: Ukrajnában engedélyezték az 1946-ban betiltott ukrán görög katolikus (unitus) egyház szabad működését.
1989. december 27-28. SZOVJETUNIÓ: A Lett Legfelsőbb Tanács a köztársasági alkotmány módosításával megteremtette a többpártrendszer lehetőségét.
1989. december 27-29. LENGYELORSZÁG: A parlament alsóháza, a szejm jóváhagyta a kormány sokkterápiát jelentő gazdasági programját és az ehhez szükséges 11 törvényt.
1989. december 28. CSEHSZLOVÁKIA: A csehszlovák parlament Alexander Dubceket, az 1968-as prágai tavasz vezetőjét választotta meg a parlament elnökévé.
1989. december 29. CSEHSZLOVÁKIA: A prágai parlament Václav Havel drámaírót, a Polgári Fórum vezető személyiségét választotta meg Csehszlovákia elnökévé.
1989. december 29. BULGÁRIA: A Bolgár Kommunista Párt Központi Bizottságának (BKP KB) döntése szerint Bulgáriában ezentúl mindenki maga választhatja meg a nevét, vallását, beszélt nyelvét. (A határozat a bulgáriai törökök hivatalos állami politika rangjára emelt elnyomásának vetett véget.)
1989. december 29. ROMÁNIA: A bukaresti televízió közölte az államhatalom új felépítésére vonatkozó rendeleteket. A Nemzeti Megmentési Front 145 tagú Tanácsa (MNFT) a hatalom legfelsőbb szerve. Az ország új neve: Románia, államformája köztársaság. A Tanács nevezi ki a miniszterelnököt, a kormányalakítás a miniszterelnök hatáskörébe tartozik. Feloldották az áram- és üzemanyag-fogyasztási korlátozásokat.
1989. december 30. LENGYELORSZÁG: A lengyel parlament alsóháza, a szejm módosította az alkotmányt: a Lengyel Egyesült Munkáspárt (LEMP) javaslatára törölték az alaptörvényből a párt vezető szerepét. Az ország neve Lengyel Köztársaság lett, az ország címerében a fehér sas fejére visszakerült a királyi korona. A módosított alaptörvény alkotmányos védelmet garantált a magántulajdonnak.
1989. december 30. SZOVJETUNIÓ: Peresztrojka-ellenes tömörülést hoztak létre oroszországi, magukat "hazafias-társadalminak" nevező szervezetek.
1989. december 31. ROMÁNIA: Az NMFT dekrétumban engedélyezte Romániában a pártok és a politikai szervezetek szabad működését. A testület egy másik dekrétuma lehetővé tette a külföldre távozott személyek bántódás nélküli hazatérését. Ion Iliescu, az MNFT elnöke újévi köszöntőjében bejelentette: eltörölték a halálbüntetést, leállították a Ceausescu-korszak megalomániás beruházásait, 1990 márciusától bevezetik az ötnapos munkahetet.
1989. december 31. ROMÁNIA: Letartóztatták és eltávolították a fegyveres erők állományából Julian Vlad tábornokot, a román állambiztonsági szolgálat, a Securitate parancsnokát.
1989. december 31. SZOVJETUNIÓ: A litván minisztertanács bejegyeztette az önálló státusú Litván Kommunista Pártot, és bejegyezték a Litván Demokraták Pártját is.
1990. január 1. BULGÁRIA: A török határon lévő Kardzsaliban, ahol a legnagyobb lélekszámú bulgáriai török és muzulmán hitű bolgár lakosság él, megalakult a Nemzeti Érdekek Védelmének Bizottsága, követelve, hogy rendezzenek népszavazást a nemzetiségi kérdésről. Szófiában, Plevenben és néhány más városban Nemzeti Megbékélés Társasága néven alakultak független szervezetek, amelyek támogatásukról biztosították az új bolgár nemzetiségi politikát, a török nyelvű és a muzulmán hitű lakosság nevének, emberi jogainak helyreállítását.
1990. január 1. CSEHSZLOVÁKIA: Václav Havel államfő újévi beszédében közkegyelmet hirdetett, amely egyedül a hivatali hatalommal való visszaélés miatt elítéltekre nem vonatkozott.
1990. január 1. JUGOSZLÁVIA: Hivatalosan életbe lépett az új nemzeti valuta, a konvertibilis dinár bevezetéséről szóló rendelet. (1 új dinár tízezer régivel volt egyenértékű, és kb. 7 nyugatnémet márkát ért.)
1990. január 1. ROMÁNIA: A Nemzeti Megmentési Front Tanácsa törvényerejű rendeletet hozott a román és volt román állampolgárok visszatelepüléséről, akiket Ceausescu területrendezési terve következtében űztek el lakóhelyükről.
1990. január 2. BULGÁRIA: Nacionalista, törökellenes tüntetés volt Kardzsaliban. A mintegy tízezer főből álló tömeg tiltakozott a Bulgáriában élő kisebbségek vallási és nemzetiségi jogainak biztosítását kinyilvánító 1989. december 29-i BKP KB-állásfoglalás, majd az azt érvényesítő államtanácsi-minisztertanácsi intézkedés ellen.
1990. január 2. NDK: Az ADN keletnémet hírügynökség jelentette, hogy június 20-ig teljesen felszámolják a Nemzetvédelmi Hivatalt, a Stasit, amelyet a megszüntetett Állambiztonsági Minisztérium helyett hoztak létre.
1990. január 2. SZOVJETUNIÓ: Pravoszláv hívők egy csoportja három napra megszállta a lvovi területi egyházügyi hivatal helyiségeit, hogy ily módon kényszerítse ki a hatóságoktól a pravoszláv templomok és hívők védelmét az ismét legalizált ukrán katolikus egyház híveivel szemben, akik több ízben erőszakkal foglalták vissza korábban elkobzott és a pravoszlávoknak átadott templomaikat.
1990. január 2. SZOVJETUNIÓ: Az Azerbajdzsánhoz tartozó nahicseváni terület iráni határán az Azerbajdzsáni Népfront kezdeményezésére szélsőségesek támadásokat intéztek a határsáv építményei ellen, megrongálták a határlétesítményeket, és felszedték a szögesdrót akadályokat.
1990. január 2-3. CSEHSZLOVÁKIA: Az 1989. november 17-i prágai brutális rendőrakciót kivizsgáló csehszlovák parlamenti bizottság jelentése szerint Milos Jakes, Csehszlovákia Kommunista Pártjának (CSKP) volt főtitkára beismerte politikai felelősségét az ügyben.
1990. január 3. LENGYELORSZÁG: Az ország pénzügyi stabilizálását szolgáló 1 milliárd dolláros nemzetközi pénzalap létrehozását jelentette be az amerikai pénzügyminisztérium.
1990. január 3. NDK: A május 6-ra kitűzött parlamenti választások előtt választási szövetségre lépett hat ellenzéki szervezet. A Választási Szövetség '90 tagjai: az Új Fórum, a Demokratikus Ébredés, a Szociáldemokrata Párt, a Béke és Emberi Jogi Kezdeményezés, az Egyesült Baloldal, valamint a Demokráciát Most nevű mozgalom.
1990. január 4. JUGOSZLÁVIA: Pristinában megalakult a koszovói Demokratikus Szövetség, az autonóm tartomány első ellenzéki szervezete, amely állást foglalt a politikai pluralizmus és a többpártrendszer bevezetése mellett.
1990. január 4. JUGOSZLÁVIA: A zágrábi Vecernji List, a horvátországi népfront lapja az országban elsőként független napilappá vált.
1990. január 4. NDK: Megszüntették Erich Honecker házi őrizetét, mert - rendőrségi közlés szerint - nem volt jogalapja.
1990. január 4. ROMÁNIA: Bukarestben megalakították a volt román politikai foglyok szövetségét.
1990. január 4. ROMÁNIA: A Nemzeti Megmentési Front Tanácsa amnesztiában részesítette mindazokat, akiket 1947. december 31. és 1989. december 22. között politikai cselekményekért ítéltek el. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése