2014. december 21., vasárnap

December 21.



Tamás napja.
Héber eredetű bibliai név. Jelentése: iker. A görögök Thomasz formában vették át, jelentése csodálatos.
1597 Meghalt Canisius St. Péter teológus, filozófus, jezsuita szerzetes, akit ma is Németország apostolaként emlegetnek. XI. Pius pápa 1925-ben avatta szentté és emelte az egyháztanítók közé.
1831 Charles Robert Darwin föld körüli útra indult a „Beagle” nevű vitorláson. Az utazás során tett megfigyelései alapvető szerepet játszottak a kiválasztódáselmélet kidolgozásában.
1879 Goriban megszületett Joszif Visszarionovics Sztálin (eredeti nevén: Joszif Visszarionovics Dzsugasvili), a szovjet minisztertanács elnöke és az SZKP Központi Bizottságának első titkára, aki 1927-től korlátlan hatalmú diktátorként uralkodott.
1898 A tudósházaspár, Pierre és Marie Curie felfedezte a rádium nevű radioaktív elemet.
1913
Megjelent a világ első keresztrejtvénye a Sunday New York World-ben.
1925 A Szergej Mihajlovics Eizenstein rendezte „Patyomkin páncélos” című film ősbemutatóját tartották Moszkvában.
1937 New Yorkban megszületett Jane Fonda amerikai színésznő, politikai aktivista, aki Oscar-díjat kapott az 1971-es „Klute” és az 1978-as „Hazatérés” című filmekben nyújtott alakításáért. 1982-ben kiadott „Jane Fonda’s Workout” című videókaztettájával elindította a fitnesshullámot, amiről még számos kazettát és könyvet is megjelentetett.
1944 A debreceni református kollégiumban összeült Ideiglenes Nemzetgyűlés megalakította a felszabadított magyar országrész első ideiglenes kormányát, amelynek miniszterelnöke (Dálnoki) Miklós Béla volt.
1948 Washingtonban (USA) megszületett Samuel L. Jackson színész (Ponyvaregény, A gömb, XXX, Star Wars I-II).
1993 Sztálin születésnapján Borisz Jelcin orosz államfő megszüntette a KGB-t, a félelmetes titkosszolgálatot és sokkal kisebb hatalmú intézménnyel pótolta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése