2014. december 26., péntek

December 26.



István napja.
Görög-német-szláv-magyar eredetű név, a régi magyar Istefán változatából. Jelentése virágkoszorú.
1500 István- és János-napi köszöntés a karácsonyi ünnepi ciklus része: baráti ünneplő alkalom.
1791 Londonban megszületett Charles Babbage angol matematikus és feltaláló, aki 1823-ban kezdte el megkonstruálni az első mechanikus számológépet.
1825 Oroszországban kirobbant a dekabristák felkelése a cári önkényuralom ellen.
1886 A Tolna megyei Murgán megszületett Gömbös Gyula szélső jobboldali politikus, miniszterelnök.
1890 Nápolyban 68 éves korában meghalt Heinrich Schliemann német kereskedő és régész, Trója felfedezője.
1891 New Yorkban megszületett Henry (Valentine) Miller amerikai író, aki műveivel, mint például a „Ráktérítő”, a „Nemiség”, a „Clichyi csendes napok”, a tabuk és konvenciók ellen tiltakozott.
1893 Megszületett Mao Ce-tung kínai politikus, a Kínai Kommunista Párt egyik alapító tagja.
1926
Megszületett Doris Lilly amerikai újságírónő, írónő, aki 1977 és 1991 között pletykarovatot vezetett, valamint 1951-ben ő írta a „How to Marry a Millionaire”-t, amelyből Marilyn Monroe főszereplésével film is készült „Hogyan házasodik egy milliomos” címmel.
1932 Megszületett és 1972-ben ugyanezen a napon halt meg Domján Edit színésznő (Két emelet boldogság, Imposztorok).
1958 Miskolcon meghalt Kováts Terus színésznő (A Noszty fiú esete Tóth Marival, Fekete gyémántok).

10 éve, 2004. december 26-án soha nem látott szökőár tarolta végig nyolc dél-ázsiai ország tengerpartját és Afrika keleti partvidékét.
A Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés rázta meg az Indonéziához tartozó Szumátra szigetének körzetét, a rengés epicentruma az Indiai-óceán mélyén volt, és óriási szökőár (japán nevén cunami) kísérte. (Indonézia a csendes-óceáni "tűzgyűrű" része, ahol a tektonikus lemezek ütközése gyakran vált ki szeizmikus és vulkáni tevékenységet.) Amikor a tengerfenék alatt földrengés, fölcsuszamlás, vulkánkitörés következik be, a vízben gyűrű alakú hullámok keletkeznek. A kezdetben kisebb (kb. 1 méteres) hullámok nagy sebességben továbbterjednek, a szárazföld közelébe érve pedig méretük feldagad (elérheti a 60 métert is). A létrejött több méteres óriáshullámok nagy sebességgel a partra zúdulnak, és mindent elsöpörnek, ami az útjukba kerül. Ilyen szökőár tarolta le nyolc dél-ázsiai ország tengerpartjait, de Afrika keleti partvidékén (Kenyában, Szomáliában, Tanzániában és Madagaszkáron) is pusztított. Az áldozatok, halottak és eltűntek száma megközelítette a 230 ezret, ebből Indonézia vesztesége 130 ezer volt, valamint több millió embernek kellett elhagynia otthonát. A halottak vagy eltűntek között több ezer európai, amerikai és ausztrál turistát is számon tartottak.
A katasztrófa a legnagyobb pusztítást Indonéziában, Szumátrán okozta, emellett érintette Srí Lankát, Thaiföld déli részén az üdülőhelyeket, Szomáliában, a Maldív-szigeteken a fővárost, Malét, Malajzia északnyugati részén Penang szigetét, illetve Kedah szövetségi államot, valamint Indiában Tamil Nadu államot, az Andamán- és a Nikobár-szigeteket sújtotta, kisebb mértékben tarolt Bangladesben és Mianmarban is. Az emberveszteségen felül a szökőár valamennyi területen óriási anyagi kárt okozott.
A túlélők megsegítése, az újabb tragédiák (éhhalál, járványok, ivóvízhiány) elkerülése, valamint az újjáépítés érdekében a világot átfogó nemzetközi humanitárius és pénzügyi segélyakció indult. Egyedül az Európai Unió és az OECD-országok több mint 13 milliárd dollárral támogatta a kárt szenvedett országokat.
Későbbi vizsgálatok során megállapították, hogy a tenger alatti földmozgás a Richter-skála szerint 9,15-ös erősségű volt, 1900 óta ez volt a negyedik legnagyobb földrengés a világon. A lemezek mozgása a földkéregben a leghosszabb törést eredményezte, és maga a törés időtartama is a leghosszabb volt. Ezen túlmenően a földkéreg deformálódása összességében 4800 kilométeres volt, azaz az elmozdulás ötszöröse vagy hatszorosa volt a korábbi földmozgások okozta deformálódásoknak.
A tragédia hatására Németország, az Egyesült Államok, Franciaország, Kína és Japán támogatásának köszönhetően cunami-előrejelző rendszert hoztak létre, amely 2008 óta a mintegy 17 ezer szigetből álló Indonéziában működik, hogy elkerüljék a hasonló katasztrófákat. Az egymással kapcsolatban lévő mélytengeri mérőállomások (cunaméterek) folyamatosan figyelik a földkéreg szeizmikus aktivitásait és a tengerszint legkisebb változását. Legutóbb, 2014 szeptemberében a térségben elterülő államok nagyszabású közös cunami-gyakorlatot tartottak, hogy teszteljék a kommunikációáramlás működését, az egyes országok készültségi állapotát és a sürgősségi ellátás menetét. 

 MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése