2015. október 9., péntek

MÁRIÁSNAK NINCSEN SZABADSÁG!



Elutasított feltételes szabadon bocsátási kérelem

Az újvidéki Felső Bíróság szeptember 10-i végzésével, amelyet október 5-én kézbesítettek, elutasította Máriás István feltételes szabadon bocsátásának kérelmét.
Máriást a „temerini fiúk” néven elhíresült bűnperben 15 évi szabadságvesztésre ítélte az akkori újvidéki Kerületi Bíróság. A büntetésbe a bíróság beszámította a vizsgálati fogságban eltöltött időt. Időközben, az amnesztia törvény alapján, egy év hat hónap büntetés-elengedésben részesült. Máriás büntetésének leteltét a Sremska Mitrovica-i Büntetés-végrehajtási Intézet 2017. december 26-ára „tervezi”.
A mostani bírósági végzés szerint Máriás kérelme „nem megalapozott”. A bírósági tanács véleménye szerint „a büntetés célja a konkrét esetben még mindig nem valósult meg, a korrektív nevelési munka folyamata nincsen teljesen befejezve”.
A bíróság az elutasító döntést az intézet véleményére is alapozta, amelyben Máriás a büntetését tölti, miszerint „a büntetés részének feltételesre váltása ebben a pillanatban nem célszerű”.
A bírósági végzésből nem derül ki, hogy Máriás szabadon bocsátása miért „nem célszerű”? Ez a kérdés különösen indokolt, mivel a börtönben befejezte az a fűtő- és hűtőtestek javítására képező középiskolát és „az elítélt adaptációjával sem volt probléma”.  
Máriás 2012-ben és 2013-ban kegyelemi kérvénnyel fordult a köztársasági elnökhöz és 2013-ban is kérelmezte a feltételes szabadlábra helyezését. Mindegyik alkalommal elutasították. Ez azért is furcsa, mivel köztudott, hogy még a háborús bűnösöket is szabadon bocsátották a büntetésük két harmadának letöltése után.
A Felső bíróság végzése ellen fellebbezést nyújtottam be. A végső döntést az ügyben az ugyancsak újvidéki Fellebbviteli Bíróságnak kell meghozni.

Újvidék, 2015. október 9.
                                                                                                 Bozóki Antal ügyvéd

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése