2018. január 17., szerda

Megalázóan kevés pénz jut a szerbiai nemzeti kisebbségekre és a miniszter még kérkedik is vele

 

Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter kijelentette, hogy az idén 21,8 millió dinár jut a nemzeti kisebbségek nyelvén való tájékoztatást szolgáló költségvetési alapba, ami 12-szer több, mint az elmúlt évben.

Ružić elmondta a Beta hírügynökségnek, hogy 15 év után először aktivizálták a nemzeti kisebbségi alapot, amelybe tavaly igen kevés összeg folyt be, 1,8 millió dinár.
„A 2018-as költségvetésben 20 millió dinárral emelkedett  a támogatás, vagyis 12-szeresére” – mondta Ružić, azt azonban, hogy annyi éven keresztül miért állt üresen ez az alap arra már nem adott választ a miniszter.
Szerbia, ahol számítanak a kisebbségekre
A szerbiai kisebbségek végre megkapják a nekik járó tiszteletet, gondolhatnánk elsőre a miniszter lelkes szavai után, azonban érdemes megvizsgálni, hogy pontosan mekkora összegről is van szó.
Összehasonlításként: csak 2016-ban, csak egy igénylési körben, csak Óbecse 58 millió dinárt kapott házvásárlásra és építőanyag beszerzésre szerb és cigány nemzetiségű menekültek számára, akik Horvátország, Bosznia vagy Koszóvó területéről érkeztek a Délvidékre. De ez a község tartományi és köztársasági, sőt saját forrásaiból is csoportosított át pénzeket a menekültek istápolására. Természetesen ebből a forrásból teljes egészében kizárhatták a őshonos magyarságot.
Vagyis a magyar többségű Óbecse községben élő, valamivel több mint ezer menekült is sokszorosát kapja annak a pénznek, amelyet a nemzeti kisebbségek remélhetnek az anyanyelvi tájékoztatás fejlesztésére 2018-ban.
Az összegeket összevetve a forrás eleve könyöradománynak hathat
, főleg ha hozzátesszük, hogy az új szerbiai médiatörvénynek köszönhetően tucatjával szűntek meg a kisebbségi nyelven is tájékoztató médiaházak. Elég ha csak a temerini rádióra vagy a szabadkai rádióra gondolunk.
Vajdaság nem fejős tehén, de a délvidéki magyarok igen? 
A miniszterelnök beszédében azért kibújt a szög a zsákból és kifejtette pontosan hogyan is tekint a szerbiai nemzeti kisebbségekre: “Szerbia számára fontos erőforrást jelentenek a kisebbségek, akik a legjobb kapcsolatok a régióban lévő partnerek irányában.” Értsd: kirakati díszként is jók vagyunk, ha mutogatni kell bennünket és a jó dolgunkat. 
„A nemzeti kisebbségek helyzetének javítása és a kisebbségek jogainak megvalósítása fontos számunkra a 23. tárgyalási fejezet miatt is.” – mondta Ružić,majd gyorsan hozzátette, hogy legalább ilyen fontos az ország sokszínűsége is.
Az már a korábbi években is kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Tanács működésére és fenntartására érkező anyaországi pénzek után Szerbiának befizetett forgalmi adó magasabb összeget tesz ki, mint amennyit a belgrádi kormány az MNT működésére biztosít. Magyarán Szerbiának anyagi, politikai és diplomáciai haszna van abból, hogy nemzeti kisebbségek élnek az országában. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése