2018. január 15., hétfő

Mirović: Vajdaság Szerbiához csatolásának századik évfordulójára megnyílik a múzeum

Mirović: Vajdaság Szerbiához csatolásának századik évfordulójára megnyílik a múzeum
November végéig megnyílik Vajdaság Szerbiához csatolásának múzeuma, amely egy helyen mutatja be a szerbség történelme számára kiemelten fontos tárgyi emlékeket, hangsúlyozta Igor Mirović, tartományi kormányfő, miután ma megtekintette a munkálatokat.
A felújítás alatt álló épület a Vajdasági Múzeumhoz tartozik, a kormányfő elégedett a munkálatok menetével: - A tervezett ütemben haladnak, már a tavasz folyamán, amikorra minden bizonnyal elkészül a múzeum melletti parkra vonatkozó tervdokumentáció, itt is megkezdjük a munkálatokat. A Vajdasági Múzeum és a Vajdasági Kortárs Művészeti Múzeum közötti füves terület is szerves részét képezi majd most felújítás alatt álló épületnek. – mondta Mirović.
Mint fogalmazott, különös jelentősége van annak, hogy az épületet éppen Vajdaság Szerbiához csatolásának századik évfordulóján nyitják meg. A kormányfő örömének adott hangot, hogy a múzeum egy helyen rendszerezi majd a szerbek több évszázados harcát, amelyet az önállóságért, politikai jogaikért, a nyelv és kultúra megőrzéséért folytattak.
A novemberi rendezvény kapcsán elmondta, már február elején összeül a jubileumi ünnepséget szervező bizottság. A művelődési minisztériummal közösen egy filmet készítenek, Újvidék város viszont I. Péter Szerb Király tiszteletére szobrot állít fel a Köztársaság téren.
Az építkezési költségek kapcsán hangsúlyozta, a meglévő keretből gazdálkodnak, a Vajdasági Múzeumhoz tartozó épületrész felújítására 15 millió dinárt fordítanak, a park rendbetételére viszont közel 20 milliót.
Mirović reményét fejezte ki, hogy néhány éven belül a mostaninál jóval nagyobb, korszerűbb épületben tudják majd bemutatni a szerb nép történelme szempontjából jelentős múzeumi tárgyakat.
Feladataik közé sorolta ezen gyűjtemény kibővítését, mint elhangzott, a tárgyak egy része a Szerb Pravoszláv Egyház archívumában, a Szerbiai Levéltárban, valamint a Szerb Maticában található meg, a legtöbb kiállítási emléktárgy azonban a Vajdasági Múzeumban kapott helyet.
A néhány évvel ezelőtti kezdeményezés kapcsán, miszerint november 25-ét beiktatnák az állami ünnepek soraiba, a kormányfő hangsúlyozta, a tartomány megérdemelné, hogy saját ünnepnapja legyen, Vajdaság Szerbiához csatolásának napja egyike azon dátumoknak, amelyet minden bizonnyal figyelembe vesznek ennek meghatározásakor - tette hozzá Mirović.
Ádám Csilla
https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/22102/Mirovic-Vajdasag-Szerbiahoz-csatolasanak-szazadik-evfordulojara-megnyilik-a-muzeum.html, 2018. január 15. [14:01]


GYÁSZNAPBÓL ÜNNEPNAP

        Szerbiában van egy Vajdaság nevű tartomány. Ahogy illik, van kormányelnöke is. Egy haladó politikus, ki más is lehetne, aki régen még a radikálisok sorait erősítette. Sok mindennel foglalkozhat, sok mindenhez érthet, mert volt már pénzügyminiszter-helyettes, megbízott mezőgazdasági miniszter, regionális fejlesztési és helyi önkormányzati miniszter, a Vojvodina röplabdaklub elnöke. Különben végzettsége szerint közgazdász, a szabadidejében meg verseket írogat. Ez utóbbi nem gond, csak nem biztos, hogy publikálnia is kellene…  De ez a legkisebb észrevételem vele kapcsolatban…


        Igor Mirović ma a Hozzácsatolás Múzeumának munkálatait tekintette meg. Ez a múzeum Vajdaság és Szerbia egyesítésének évfordulójára készül. Az idei, százéves évfordulóra. Úgy néz ki, a történelmet éppen nem tudja a kormányelnök, jó lenne, ha valaki elmagyarázná neki, hogy nem a Vajdaságot csatolták Szerbiához. Nem is létezett száz évvel ezelőtt. 1918. november 25-én összeült Újvidéken a Nagy Nemzetgyűlés, és úgy döntött, hogy Bácska, Bánát és Baranya tovább már nem Magyarországhoz tartozik.  Elcsatolták a területeket. A Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz. Azóta már jó pár ország fennhatósága alá tartozott e vidék.


        Szerbia számára november 25-e az egyik legfontosabb, legjelentősebb dátum. Ezt még a 99. évfordulón jelentette ki Vučić államelnök. Azt is mondta, hogy 2018-ban Belgrádban örömünnep lesz a 100 éves évfordulón. Persze a Vajdaságban is, több héten keresztül különböző rendezvényekre kerül majd sor. Ebből az alkalomból épül a Hozzácsatolás Múzeuma is. Tévésorozat, színházi előadás sem maradhat ki a sorból. Lengenek majd a zászlócskák, tapsolnak a kivezényeltek. A tartományi vezetők rögtön meg is választották a szervező bizottság tiszteletbeli elnökévé. Meg sem lepődtem a hír hallatán…  
        Igor Mirovićnak most még egy újabb ötlete támadt. Az, hogy november 25-e legyen Vajdaság állami ünnepnapja. Mert ilyenje még nincs. Csúcs ötlet, mit mondjak… Az a nap legyen az ünnepnapunk, ami valójában a délvidéki magyarok gyásznapja… Ezen nem lehet sírva nevetni. Meg nevetve sírni sem.


        A hírről beszámolta a szerbiai közszolgálati televízió is. A kormányelnök azt is mondta, hogy konzultálni fog a tudományos és a szakmai nyilvánossággal, a parlamenti képviselőcsoport tagjaival Vajdaság napjáról, a november 25-éről. Valaki szólna neki a magyarok érdekben???
Egri Emma
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése